Τη μεγαλύτερη πτώση της τριετίας κατέγραψαν οι Κινεζικές εξαγωγές

Φωτογραφία shutterstock

Οι Κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση τον προηγούμενο μήνα, καθώς η μειωμένη παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα φαίνεται να απειλεί την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Ιούλιο κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,4%.

Τα αρνητικά στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν εδώ και καιρό για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μέσα στη χρονιά. Και οι ειδικοί θεωρούν ότι θα αυξήσει τις πιέσεις προς το Πεκίνο να πάρει μέτρα για να δώσει ώθηση στην οικονομία που παραπαίει μετά την πανδημία.

Τα χειρότερα αποτελέσματα από τον τομέα των εξαγωγών από το Φεβρουάριο του 2020 δείχνουν ότι η διαρκής αύξηση του κόστους ζωής και η άνοδος του κόστους δανεισμού σε άλλες χώρες του πλανήτη επηρεάζουν την κινεζική οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει μετά την πανδημία, καθώς η ζήτηση για τα κινεζικά προϊόντα ανά τον κόσμο είναι μειωμένη.

Στο εσωτερικό της Κίνας, η ζήτηση είναι επίσης μειωμένη σε σχέση με τις προσδοκίες, με την οικονομική δραστηριότητα να μην καταφέρνει να επανέλθει τρία χρόνια μετά από πολύ αυστηρά lockdown και περιοριστικά μέτρα, που ελήφθησαν για να σταματήσει η μετάδοση του κορωνοϊού.

Η θέση της Κίνας ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως και ένας από τους σημαντικότερους εισαγωγείς σημαίνει, επίσης, ότι τα στοιχεία από το εμπόριο είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη, οι τιμές των προϊόντων στην Κίνα έχουν τάση υποχώρησης – καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές βγαίνουν από την εποχή της πανδημίας απρόθυμοι να ξοδέψουν και με μεγάλα αποθέματα προϊόντων για πούλημα.

Ταυτόχρονα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι επίσης αντιμέτωπη με ολοένα αυξανόμενη ανεργία των νέων και έναν κατασκευαστικό τομέα σε κρίση. Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση αρνείται μέχρι στιγμής να λάβει μέτρα για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη αγορά για τα κινεζικά προϊόντα – μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 23,1%.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε κατά 20,6% λιγότερα προϊόντα από την Κίνα. Οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το θέμα των ημιαγωγών, με αποτέλεσμα η Κινεζική κυβέρνηση να αυξάνει τους ελέγχους στις εξαγωγές ορισμένων υλικών που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μικροτσίπ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι περιορισμοί που επέβαλε η Κίνα για τον κορονοϊό ήταν από τους πιο αυστηρούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα πλήρες lockdown επιβλήθηκε για δύο συνολικά μήνες από το Μάρτιο του 2022 στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης, όπου ζουν 25 εκατομμύρια άνθρωποι, με την κυβέρνηση να παραδίνει πακέτα με φαγητό στους κατοίκους που ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ