Το όνειρο της Κίνας για επιστροφή στην κανονικότητα εξελίσσεται σε εφιάλτη

Η σημαία της Κίνας/ Φωτογραφία AP

Το σχέδιο της Κινεζικής κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα και μία ομαλή ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά Κόβιντ εποχή μάλλον τελικά δε θα ευοδωθεί εξ αιτίας μίας σειράς προβλημάτων και αστοχιών, που περιλαμβάνουν τον αποπληθωρισμό και τη μειωμένη ανάπτυξη.

Το Πεκίνο στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς σταμάτησε τους σκληρούς περιορισμούς που είχε επιβάλει για τρία ολόκληρα χρόνια στο πλαίσιο της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού, ωστόσο η Κινεζική οικονομία βίωσε έντονες αναταράξεις, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να σημάνει συναγερμός για τις οικονομίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αν κανείς λάβει υπ’ όψιν του μόνο το δείκτη ανάπτυξης, τα στοιχεία από έρευνα του Reuters δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πιθανότατα αναπτύχθηκε κατά 7,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Όμως, αυτό ο δείκτης αφορά μόνο την ετήσια σύγκριση, πράγμα που σημαίνει ότι η βάση εκκίνησης είναι πολύ χαμηλή. Τον Ιούλιο του 2022, η Κινεζική κυβέρνηση εφάρμοζε ακόμα την αυστηρή πολιτική κατά του κορονοϊού με τα μηδενικά κρούσματα, οπότε η ανάπτυξη είχε κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ενώ υπάρχουν και άλλοι δείκτες που πιστοποιούν ότι η Κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες:

· Η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώνεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Βιομηχάνων, πράγμα που σημαίνει ότι ο σχετικός δείκτης έχει υποχωρήσει για τρεις συνεχόμενους μήνες.

· Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 12,4% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο τομέας των εξαγωγών θεωρείται ως η κινητήριος δύναμη της Κινεζικής οικονομίας.

· Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον στο 0% - πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται μία ανάσα από τον αποπληθωρισμό. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα και κρατούν τα χρήματά τους για να κάνουν αγορές αργότερα με την ελπίδα οι τιμές των αγαθών να μειωθούν.

· Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα κατακρημνίστηκαν και διαμορφώθηκαν μόλις στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια – το ένα έκτο του ποσού κατά το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς, με βάση τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της Wall Street Journal.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία εικόνα που δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την Κινεζική οικονομία και το Πεκίνο, του οποίου το όνειρο για επιστροφή στην κανονικότητα εξελίσσεται σε εφιάλτη.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ