«Στεγνώνει» το εμπόριο ΗΠΑ – Κίνας και πλήττει τους καταναλωτές
Με τους δεσμούς ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο, οι Κινεζικές εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων δεκαετιών.
Και αυτό ίσως αποδειχτεί ιδιαιτέρως αρνητικό για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Η επιδείνωση των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών έχουν επιβαρύνει σημαντικά το εμπόριο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Η Κίνα, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δίνουν μάχη για το ποια θα υπερισχύσει στον τομέα των ημιαγωγών και της τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ των νομισμάτων των δύο χωρών, του γουάν και του δολαρίου.
Φέτος, το Μεξικό ξεπέρασε την Κίνα ως ο βασικός προμηθευτής αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το διμερές εμπόριο των δύο χωρών να αγγίζει τα 263 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι κατά το πρώτο τετράμηνο, οι εισαγωγές στις ΗΠΑ από την Κίνα μειώθηκαν κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς, υποχωρώντας από τα 175 στα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα ενισχύθηκαν ελαφρώς από τα 18,8 στα 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η τάση αυτή περιέχει και ένα σημαντικό πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία και τους καταναλωτές. Αν οι επιχειρήσεις απομακρυνθούν από τη φθηνή Κινεζική παραγωγή και την αλυσίδα εφοδιασμού, αυτό θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βασίζονται όλο και λιγότερο η μία στην άλλη, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των αγαθών που προέρχονται από την Κίνα θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά, ενώ οι ΗΠΑ φέρνουν την παραγωγή πιο κοντά στέλνοντάς τη σε κοντινές χώρες, όπως το Μεξικό.
Το 2001, η Κίνα έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να έχουν μειωμένους δασμούς όταν κάνουν εμπόριο η μία χώρα με την άλλη. Η πρόσβαση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στην Κίνα να γίνει κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής.
«Μέσα σε μία δεκαετία από την είσοδό της στον ΠΟΥ, οι επικριτές κατηγορούν όλο και περισσότερο την Κίνα ότι πλημμυρίζει τον κόσμο με φθηνές εξαγωγές και περιορίζει την πρόσβαση άλλων χωρών στις αγορές», υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της Fed.
Και προσθέτουν ότι «η αύξηση στο εμπόριο της Κίνας συνέπεσε με τη δραματική πτώση της απασχόλησης στο βιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ. Οι τομείς και οι περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες στο εμπόριο από την Κίνα έχουν βιώσει την υψηλότερη ανεργία, τη μείωση της συμμετοχής των εργαζομένων και τη μειωμένη αύξηση των μισθών».
Από την πλευρά του, το Μεξικό ευνοείται από τη αύξηση του εμπορίου με τις ΞΠΑ – ξεπερνώντας την Κίνα σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο, εν τέλει – επειδή ελάχιστες χώρες μπορούν να ανταγωνιστούν με την Κίνα όσον αφορά το κόστος παραγωγής – οι Αμερικανοί καταναλωτές θα είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν τον αυξημένο λογαριασμό…