Κατέρρευσε το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας

Φωτογραφία: Shutterstock

Πληθαίνουν οι ανησυχίες για την οικονομία της Ρωσίας, ένα χρόνο αφότου ξεκίνησαν οι κυρώσεις, με το τελευταίο χτύπημα να αφορά στο μέχρι πρότινος πολύ σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα της χώρας.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους – από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο – η χώρα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα μόλις 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί σε βουτιά κατά 93% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενώ πρόκειται για το μικρότερο πλεόνασμα που έχει καταγραφεί από το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν επίσης και το ισχυρό χτύπημα που επέφεραν οι Δυτικές κυρώσεις – που επιβλήθηκαν στη Μόσχα ως απάντηση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας – στην ρωσική οικονομία, μειώνοντας δραστικά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η επιδείνωση της κατάσταση όσον αφορά το εμπόριο αντανακλάται και στο ρούβλι, το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό σε ελεύθερη πτώση.

Στις αρχές Ιουλίου, το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών στην ισοτιμία των 94,48 ανά δολάριο, χτυπημένο από την κατάσταση στο εμπορικό ισοζύγιο.

«Η πτώση του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο του εξωτερικού κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 προκλήθηκε από τη μείωση και στις ποσότητες, αλλά και στις παραδόσεις προϊόντων, καθώς και στην πτώση των τιμών για τα βασικά εμπορεύσιμα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας», ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ρωσίας.

Η βασική πηγή εισοδήματος της Μόσχας είναι οι πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως το πλαφόν στις τιμές, αλλά και οι απαγορεύσεις στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας από διάφορες χώρες μετά την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία έπληξαν δραστικά την οικονομία της χώρας.

Τον περασμένο Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αποκάλυψε ότι τα έσοδα από τη φορολογία πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 36% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά στα περίπου 570,5 δισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ τα κέρδη από το αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα υποχώρησαν κατά 31% στα 425,7 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η ρωσική οικονομία έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ενώ ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Πούτιν κανιβαλίζει την οικονομία της χώρας στην προσπάθειά του να προσαρτήσει την Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ