Το Tik Tok θα επενδύσει δισεκατομμύρια στη Νοτιοανατολική Ασία

Tik Tok/ Φωτογραφία AP Kiichiro Sato

Η εφαρμογή σύντομων μηνυμάτων, Tik Tok, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία, ByteDance, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Νοτιοανατολική Ασία μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνει το ενδιαφέρον της για την περιοχή, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες στη Δύση για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών.

Η Νοτιοανατολική Ασία είναι μία περιοχή με συνολικό πληθυσμό 630 εκατομμυρίων ανθρώπων – εκ των οποίων οι μισοί είναι κάτω των 30 ετών – και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές για το Tik Tok όσον αφορά στον αριθμό των χρηστών, με συνέπεια να έχει πάνω από 325 εκατομμύρια επισκέπτες στην εφαρμογή κάθε μήνα.

Όμως, η πλατφόρμα δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει την τεράστια βάση χρηστών σε εμπορικά κέρδη στην περιοχή, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό από πλατφόρμες, όπως η Shopee, η Lazada της Alibaba και η Tokopedia.

«Θα επενδύσουμε δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδονησία και τη Νοτιοανατολική Ασία μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Tik Tok, Σου Ζι Τσιου σε ένα φόρουμ στην Τζακάρτα για να αναδείξει τον οικονομικό αντίκτυπο της εφαρμογής στην περιοχή.

Το Tik Tok δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο δαπανών, ωστόσο αποκάλυψε ότι θα αφορά την εκπαίδευση, τη διαφήμιση και τη στήριξη των μικρών πωλητών που προσπαθούν να μπουν στο TikTok Shop.

Ο Τσιου είπε ότι το περιεχόμενο της πλατφόρμας γίνεται όλο και πιο πολυποίκιλο, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι χρήστες και επεκτείνεται πέρα από τη διαφήμιση και το ηλεκτρονικό εμπόριο δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράζουν αγαθά μέσω λινκ στην εφαρμογή κατά τη διάρκεια μίας ζωντανής μετάδοσης.

Το Tik Tok έχει 8.000 εργαζόμενους στη Νοτιοανατολική Ασία και 2 εκατομμύρια μικρούς πωλητές στην πλατφόρμα της Ινδονησίας, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.

Οι ηλεκτρονικές εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή πέρυσι έφτασαν τα περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Ινδονησία να καταγράφει τα 52 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσω του Tik Tok έγιναν ηλεκτρονικές συναλλαγές αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αισθητά αυξημένες από τα 600 εκατομμύρια δολάρια το 2021, ωστόσο η πλατφόρμα υπολείπεται σημαντικά του Shopee’s, μέσω του οποίου έγιναν εμπορικές συναλλαγές αξίας 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Πάντως, το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο του Tik Tok έρχεται σε μία στιγμή που η Κινεζική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με εντατικούς ελέγχους, εν μέσω των ανησυχιών ότι το πεκίνο χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη εφαρμογή για να συλλέγει δεδομένα ή να προωθεί τα συμφέροντά του.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή από τα κρατικά τηλέφωνα σε μία κίνηση που το Tik Tok έχιε ανακοινώσει ότι βασίζεται σε «θεμελιώδεις παρανοήσεις» και καθοδηγείται από γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Το Tik Tok έχει επανειλημμένως διαψεύσει ότι δίνει δεδομένα χρηστών στην Κινεζική κυβέρνηση και προσθέτει ότι δε θα το κάνει ακόμα και του ζητηθεί. Πάντως, η εφαρμογή δεν αντιμετωπίζει απαγορεύσεις από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά έχουν γίνει κάποιες έρευνες για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ