Πώς έκανε τα δισεκατομμύριά του ο Μπερλουσκόνι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πέθανε την περασμένη Δευτέρα αφήνοντας πίσω του μία επιχειρηματική αυτοκρατορία.
Το πώς ο πλούτος του – που κερδήθηκε από κάποιες από τις πιο γνωστές Ιταλικές εταιρείες, μεταξύ τους και την επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της Μίλαν – θα χωριστεί μεταξύ των πέντε παιδιών του δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.
Ο δείκτης του Bloomberg με τους δισεκατομμυριούχους υπολογίζει την περιουσία στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οπότε, πώς ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο – και ταυτόχρονα ο πιο αμφιλεγόμενος – έβγαλε τόσα χρήματα;
Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας μπήκε στην πολιτική στα 57 του χρόνια. Πριν από αυτό κατάφερε να συγκεντρώσει μία τεράστια περιουσία από τον κατασκευαστικό κλάδο κατά τη δεκαετία του 1960, πριν γίνει μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης στη συνέχεια.
Τη δεκαετία του 1970, διεύρυνε τα ενδιαφέροντα του φτιάχνοντας ένα τηλεοπτικό καλωδιακό κανάλι, το Telemilano, και αγοράζοντας στη συνέχεια άλλα δύο τηλεοπτικά δίκτυα στη χώρ.α
Το 1978, αυτά τα δύο κανάλια εντάχθηκαν στη νέα εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας, την Fininvest. Μέσω αυτής, ο Μπερλουσκόνι αγόρασε σημαντικά μερίδια μετοχών σε κάποιους από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς ενημερωτικούς ομίλους, καθώς επίσης και στην ποδοσφαιρική ομάδα, Μίλαν.
Στα τέλη του 2021, ο Μπερλουσκόνι κατείχε το 61,3% της εταιρείας, Fininvest.
Η Fininvest είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της MediaForEurope – παλαιότερα ονομαζόταν, Mediaset – με ποσοστό 48%. Η εταιρεία, με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, λειτουργεί κανάλια στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ κατέχει σημαντικό μερίδιο στην Γερμανική, ProSiebenSat.1. Επίσης, η Fininvest κατέχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Mondadori, το μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο για βιβλία και περιοδικά στην Ιταλία.
Η Fininvest πούλησε τη Μίλαν για 740 εκατομμύρια ευρώ το 2017, μετά από 31 χρόνια.
Οι πολιτικές αντιπαλότητες και τα δικαστικά προβλήματα ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τις επιχειρηματικές πρακτικές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που είχε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, δικάστηκε τουλάχιστον για 17 αδικήματα, που αφορούσαν κατάχρηση, φοροδιαφυγή, δωροδοκία και άλλες κατηγορίες, για τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός δήλωνε πάντα αθώος, ενώ έχει καταφέρει να ανατρέψει κάθε καταδικαστική απόφαση στο Εφετείο.
Το 2012, δικαστήριο του Μιλάνου τον καταδίκασε για φοροδιαφυγή, που σχετιζόταν με αγορές δικαιωμάτων σε ταινίες από την εταιρεία, Mediaset.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την τεράστια περιουσία του Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει πέντε παιδιά από δύο γάμους. Όλα κατέχουν σημαντικά ποσοστά στην Fininvest, ωστόσο η μεγάλη του κόρη, η 56χρονη Μαρίνα είναι Πρόεδρος της εταιρείας από το 2005 και θεωρείται η πιθανότερη διάδοχος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του πατέρα της.
Ο 53χρονος Πιερ Σίλβιο είναι διευθύνων σύμβουλος της MediaForEurope. Η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο κατέχουν από 7,7% μερίδιο στην Fininvest, ενώ α άλλα τρία του παιδιά από το δεύτερο γάμο κατέχουν συνολικά το 21,4% της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.