Η νέα φορολογική πολιτική του Κρεμλίνου πλήττει τις εταιρείες ενέργειας
Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που αποφάσισε η G7 ανάγκασε το Κρεμλίνο να αυξήσει το φόρο στους παραγωγούς καταφέρνοντας καίριο χτύπημα στον τομέα της ενέργειας, που παλεύει να ανταποκριθεί μετά τις κυρώσεις των Δυτικών.
Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται ανάλυση μέλος της ομάδας της G7, η κίνηση του Πούτιν να αυξήσει τους φόρους στις εταιρείες για να ισοφαρίσει τις απώλειες από τη μείωση των τιμών τελικά γύρισε μπούμερανγκ στο Κρεμλίνο, το οποίο εν τέλει θυσίασε τη δυνατότητα των εταιρειών να προχωρούν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις για να κλείσει το κενό στα δημοσιονομικά.
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας, η κίνηση του Πούτιν «θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου και αερίου των ρωσικών εταιρειών στο μέλλον, καθώς τους στερεί κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν σε εξοπλισμό, αλλά και στην εκμετάλλευση και την έρευνα».
Τον περασμένο Απρίλιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άλλαξε τη μέθοδο φορολόγησης των πετρελαϊκών εταιρειών, με στόχο να βάλει στα κρατικά ταμεία 600 δισ. ρούβλια που αντιστοιχούν σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια και να κλείσει την τρύπα που δημιουργήθηκε στα έσοδα από τις εξαγωγές εξ αιτίας των Δυτικών κυρώσεων.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα έσοδα από το φόρο στο Ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο υποχώρησαν κατά 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς, συμπεριλαμβανομένης και μίας πτώσης κατά 85% σε ετήσια βάση στα έσοδα του Μαρτίου για τα προϊόντα διυλιστηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία εξαρτάται από αυτά τα έσοδα σε ποσοστό 45% για τον προϋπολογισμό της.
Το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου – στα 60 δολάρια το βαρέλι – που αποφάσισε η G7 εφαρμόζεται από τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από μήνες διαπραγματεύσεων σε μία προσπάθεια να συνεχιστεί η ροή πετρελαίου από τη Ρωσία στην παγκόσμια αγορά και να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο οι επιπτώσεις στις αγορές, ενώ θα υποχωρούσαν και τα έσοδα της Μόσχας.
Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση πληροί και τα δύο κριτήρια αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να κάνει «δύσκολες επιλογές» αν θέλει να συνεχίσει την χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Με το νέο φόρο, η Ρωσία κλέβει από το «μέλλον» τις για να πληρώσει την «παρούσα» διαμάχη, λένε οι Δυτικοί αναλυτές.
Η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία μειώθηκε τον περασμένο μήνα στα 10,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πιθανώς επειδή το Κρεμλίνο πραγματοποίησε – σε κάποιο βαθμό – την απειλή του για μείωση της παραγωγής, αν υλοποιηθεί το πλαφόν στις τιμές.
Οι εξαγωγές – κυρίως στην Ασία – ήταν 4,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, χαμηλότερα από το μέσο όρο της πενταετίας.
Οι Ρώσοι παραγωγοί κατάφεραν να διασφαλίσουν υψηλότερες τιμές για κάποιες εξαγωγές τους. Η Διεθνής Υπηρεσία ενέργειας υπολόγισε τον περασμένο μήνα ότι η μέση τιμή για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ήταν υψηλότερες από 60 δολάρια το βαρέλι.