ΗΠΑ: Πρόστιμο 300 εκατ. δολαρίων για εξαγωγές στη Huawei

NEWSROOM
ΗΠΑ: Πρόστιμο 300 εκατ. δολαρίων για εξαγωγές στη Huawei

Οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην τεχνολογική εταιρεία, Seagate, με την κατηγορία ότι παραβίασε τους ελέγχους εξαγωγών οδηγών σκληρών δίσκων στην κινεζική, Huawei.

Η Seagate Technology απέστειλε προϊόντα αξίας άνω του 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Huawei, μετά τους ελέγχους εξαγωγών που επιβλήθηκαν το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Το τεράστιο αυτό πρόστιμο είναι η τελευταία κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να σταματήσει τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, καθώς όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τον εξοπλισμό για το στρατό του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, η Seagate έστειλε 7,4 εκατομμύρια οδηγούς στη Huawei κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μετά τη σχετική απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση του τότε Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Και τονίζει ότι η εταιρεία συνέχισε τις εξαγωγές ακόμα και «αφότου η Huawei μπήκε στη λίστα των επιχειρήσεων που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια» της χώρας.

Μάλιστα, το υπουργείο αναφέρει ότι οι άλλοι δύο πάροχοι οδηγών σκληρών δίσκων για τη Huawei σταμάτησαν τις εξαγωγές προς την Κινεζική εταιρεία όταν μπήκε σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία.

Η Seagate ανακοίνωσε ότι το πρόστιμο θα πληρωθεί με διακανονισμό 15 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε τρίμηνο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία στιγμή κατά την οποία η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες να μειώσει τις πωλήσεις τεχνολογικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα προχωρημένων ημιαγωγών για υπολογιστές, στην Κίνα.

Η Huawei μπήκε στη λίστα των αμερικανικών αρχών για επιχειρήσεις υπό παρακολούθηση στο πλαίσιο της Ουάσιγκτον να μειώσει τις πωλήσεις αμερικανικών προϊόντων σε εταιρείες που θεωρεί ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η προχωρημένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κινεζικό στρατό για να υποστηρίξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για να απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ με άλλους τρόπους.

Η Κινεζική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες της Δύσης έχουν λάβει μέτρα κατά των Κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών εν μέσω ανησυχιών για παραβιάσεις στην εθνική τους ασφάλεια.

Εταιρείες που ειδικεύονται στην τεχνολογία 5G, όπως η Huawei, η ZTE και η Hytera έχουν αποκλειστεί από διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό των δικτύων τους σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία και Καναδά. Η βρετανική κυβέρνηση υποχρέωσε την Huawei να αφαιρέσει τον εξοπλισμό που έχει ήδη εγκαταστήσει για το 5G έως το 2027.

ΣΧΕΤΙΚΑ