Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας
Έως και 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να αυτοματοποιηθούν από το νέο κύμα τεχνητής νοημοσύνης που διέπει πλατφόρμες όπως το ChatGPT, εκτιμούν σε έκθεσή τους αναλυτές της Goldman Sachs.
Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι θα μπορούσε να γίνει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή το 18% της εργασίας παγκοσμίως, με τις επιπτώσεις, όπως τονίζουν, να γίνονται πολύ περισσότερο αισθητές στις ανεπτυγμένες οικονομίες από τις αναδυόμενες.
Και αυτό συμβαίνει επειδή οι εργαζόμενοι σε γραφεία κινδυνεύουν περισσότερο από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης από όσους κάνουν χειρωνακτική εργασία.
Όπως λένε οι αναλυτές της Goldman Sachs, περισσότερο θα επηρεαστούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών και οι δικηγόροι σε σύγκριση με όσους κάνουν χειρωνακτική ή εξωτερική εργασία, όπως οι οικοδόμοι ή αυτοί που δουλεύουν σε επισκευές.
Εκτιμούν δε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, περίπου τα δύο τρία των υπαρχόντων θέσεων εργασίας «είναι εκτεθειμένες σε κάποιο βαθμό στην αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη», ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να γίνουν αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη.
Αν η τεχνητή νοημοσύνη «αποδώσει τις δυνατότητες που υποστηρίζουν, τότε η αγορά εργασίας θα αντιμετωπίσει μεγάλες αναταραχές», τονίζουν το σημείωμά του, αναφερόμενοι κυρίως στο ChatGPT.
Το ChatGPT, το οποίο μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να γράψει εκθέσεις, έχει ήδη κάνει πολλές επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν την καθημερινή εργασία των υπαλλήλων τους.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η ομάδα που το ανέπτυξε αποκάλυψε το λογισμικό πίσω από το GPT-4, με την πλατφόρμα να εντυπωσιάζει ήδη με τις δυνατότητές της στην κωδικοποίηση, την ταχεία δημιουργία μίας ιστοσελίδας, το σχεδιασμό, ενώ κατάφερε να περάσει και εξετάσεις με υψηλή βαθμολογία.
Και παρά το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs τονίζουν ότι ιστορικά κάθε τεχνολογική καινοτομία που αρχικά αντικατέστησε ανθρώπινη εργασία, τελικά οδήγησε σε δημιουργία νέων θέσεων μακροπρόθεσμα.
Και παρότι μπορεί να γίνουν αλλαγές στην εργασία, η υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης εν τέλει θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα οδηγήσει σε παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%, όπως εκτιμούν, σε μία περίοδο δέκα ετών.