Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών φαίνεται να καθησύχασαν τους επενδυτές

Shutterstock

Η εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών δείχνει ότι οι επενδυτές πιθανότατα ανακουφίστηκαν από τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στον απόηχο της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS για τη διάσωση της πρώτης.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να πλημμυρίσουν με ρευστότητα το οικονομικό σύστημα για να καμφθούν οι ανησυχίες των επενδυτών, αλλά και των καταθετών.

Έξι κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν τη ροή δολαρίων στην αγορά σε ένα μέτρο που είχε χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αλλά και της πανδημίας του Covid.

Με ανακοίνωσή τους, οι κεντρικές τράπεζες υπογράμμισαν ότι το διεθνές τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, όμως υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποιες τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, μετά τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

Στην ανακοίνωσή τους, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα του Καναδά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσαν τη δράση τους για την εξασφάλιση της ρευστότητας στο σύστημα και για να περιορίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάσταση στην πίστωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να δανειστούν από την ελεύθερη αγορά, οι εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν απευθείας από τις κεντρικές τράπεζες και, μάλιστα, θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια σε καθημερινή βάση.

Οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν σημαντικά μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Μπάιντεν ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα.

Έκτοτε αντιμετώπισαν δυσκολίες άλλες δύο αμερικανικές τράπεζες, η Signature Bank που κατέρρευσε και η First Republic που αναζητά 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσει τους ισολογισμούς της.

Ενώ η Ελβετία χρειάστηκε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να «παντρέψει» υποχρεωτικά την Credit Suisse με την UBS ώστε η πρώτη να μην καταρρεύσει.

Ωστόσο, η κοινή ανακοίνωση των έξι κεντρικών τραπεζών καθησύχασε τις αγορές και τους επενδυτές και έδειξε σε όλους πόσο σοβαρή είναι η γενική ανησυχία σχετικά με το πόσο κινδυνεύουν οι τράπεζεςς.

Οι ανησυχίες δεν αφορούν τις άμεσες επιπτώσεις που θα έχουν στην αγορά τα προβλήματα της Credit Suisse ή της Silicon Valley Bank, αλλά ένας κοινός παρονομαστής προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσει και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το θέμα είναι ότι οι μεγάλες – και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – αυξήσεις των επιτοκίων ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα, ειδικά στις τράπεζες που βασίζονταν στα χαμηλά επιτόκια για τα αποτελέσματά τους.

Το πιο καθησυχαστικό στοιχεία πάντως είναι το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, ωστόσο ενδεχόμενη νέα δραματική αύξηση των επιτοκίων δεν αποκλείεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ