CNN: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ έσφιξε τα λουριά στις τράπεζες μετά το 2008

Shutterstock

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με τα συμβάντα των τελευταίων ημερών στις τράπεζες φιλοξενεί η οικονομική σελίδα του CNN, όπου τονίζει ότι «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ έσφιξε τα λουριά στις τράπεζες μετά το 2008».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του έγκυρου αμερικανικού δικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση από τα αμερικανικά για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από τις διαρκείς αυξήσεις επιτοκίων και την καταιγίδα που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μίας ακόμα περιφερειακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Την περασμένη Τρίτη, η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές ολόκληρου του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι περιμένει να ενταθούν οι πιέσεις και σε άλλες αμερικανικές τράπεζες, ενώ δεν έκανε το ίδιο για τις ευρωπαϊκές.

Στην ανακοίνωσή της, η Moody’s τονίζει ότι «οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μικρότερη έκθεση σε ομόλογα από τις αμερικανικές, καθώς και ότι οι καταθέσεις τους είναι πιο σταθερές».

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έσφιξαν τα λουριά στον τραπεζικό τομέα για να διασφαλίσουν ότι θα αντιμετώπιζαν καλύτερα ενδεχόμενες απώλειες, αλλά και για να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, οι ΗΠΑ έκαναν πίσω σε κάποιους κανονισμούς.

Το 2018, ο πρώην Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ακύρωσε κάποιες διατάξεις του σχετικού νόμου, που επέβαλε αυστηρούς κανόνες στις τράπεζες. Οι μικρές και οι μεσαίες τράπεζες – με κεφάλαια έως 250 δισεκατομμύρια δολάρια – εξαιρέθηκαν από τις αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που ισχύουν για τις μεγάλες τράπεζες, αλλά και από την υποχρέωση να περνούν κάθε χρόνο από stress test.

Επίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με την Moody’s, τα ομόλογα – μεταξύ τους και τα κρατικά – αποτελούν το 12% των ισολογισμών των τραπεζών της ευρωζώνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις αμερικανικές τράπεζες αγγίζει το 30%.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανές απώλειες αμερικανικών τραπεζών είναι κολοσσιαίες, κάτι που δεν ισχύει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Επίσης, παρότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί από το μείον 0,5% τον Ιούνιο στο 2,5% το Φεβρουάριο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν ενδεχόμενες απώλειες εξ αιτίας των αυξημένων επιτοκίων.

Επίσης, επωφελούνται από τις σημαντικές καταθέσεις που διαθέτουν στην κεντρική τράπεζα, μειώνοντας τις πιθανότητες να χρειαστεί να πουλήσουν ομόλογα για να καλύψουν ενδεχόμενες ζημίες.

Τέλος, είναι πολύ μειωμένες οι πιθανότητες οι ευρωπαίοι πολίτες να τρέξουν για να τραβήξουν τα χρήματά τους όπως έγινε με την SVB, λόγω της πολύ μικρής έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στα κρυπτονομίσματα, αλλά και στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ