Οι αυξήσεις στην ενέργεια οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια

Φωτογραφία shutterstock

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσουν 141 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο σε ακραία φτώχεια, σύμφωνα με νέα έρευνα της επιθεώρησης, Nature Energy, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Ερευνητές από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ένα μοντέλο για να μετρήσουν τις συνέπειες της αύξησης των τιμών ενέργειας σε 116 χώρες. Από αυτό προέκυψε ότι οι δαπάνες τους για ενέργεια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 4,8%, λόγω της ώθησης που δόθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες αυξήσεις από την πανδημία.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι στις φτωχές χώρες, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν και ελλείψεις τροφίμων, με αποτέλεσμα η αύξηση των τιμών ενέργειας να τους οδηγήσει σε πιο ακραία φτώχεια.

Στις πλουσιότερες χώρες, τα νοικοκυριά επίσης αισθάνονται τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, αλλά είναι πιθανότερο να καταφέρουν να τους απορροφήσουν στον προϋπολογισμό του σπιτιού τους.

Επίσης, κάποιες χώρες είναι πιο ευάλωτες σε σχέση με άλλες – για παράδειγμα, οι αυξήσεις σε Εσθονία, Πολωνία και Τσεχία είναι υψηλότερες από το μέσο όρο, κυρίως επειδή οι συγκεκριμένες χώρες βασίζουν την οικονομία τους περισσότερο σε ενεργοβόρες βιομηχανίες. Η Πολωνία, ειδικά, βασίζεται στον άνθρακα για το 68,5% της παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του 2020.

Οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας παρέσυραν τις τιμές και σε άλλα βασικά προϊόντα, όπως τα τρόφιμα. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, οι τιμές των αυγών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 70,1%, της μαργαρίνης κατά 44,7%, του βουτύρου κατά 26,3%, στο αλεύρι κατά 20,4%, στη ζάχαρη κατά 13,5%, στο γάλα κατά 11%, στο κοτόπουλο κατά 10,5% και, συνδυαστικά, στα φρούτα και τα λαχανικά κατά 7,2%.

Εξ ίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών θεωρούν απίθανο να υποχωρήσουν σύντομα οι τιμές.

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν ήδη λάβει μέτρα για να περιορίσουν τις συνέπειες της αύξησης των τιμών της ενέργειας στα νοικοκυριά, μειώνοντας τους φόρους, δίνοντας εκπτώσεις στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, επιδοτήσεις και επιδόματα.

Όμως, στην έρευνα διευκρινίζεται ότι θα μπορούσαν να ληφθούν περισσότερα μέτρα, ειδικά την επιβολή φόρου στις επιχειρήσεις, αλλά και την προώθηση των πράσινων πηγών ενέργειας.

Η έρευνα καταλήγει λέγοντας ότι η αύξηση των τιμών ενέργειας εξ αιτίας του πολέμου έρχεται να θυμίσει «τους κινδύνους που κρύβει ένα σύστημα που βασίζεται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ