Οι τρεις μεγάλες κωλοτούμπες του Πεκίνου
Τους τελευταίους μήνες, η Κινεζική κυβέρνηση έχει κάνει στροφή 180 μοιρών από μία σειρά οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων, ωστόσο το παράδειγμα των τριών τελευταίων ετών είναι πολύ χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην Κινεζική οικονομία.
Η μεγαλύτερη κωλοτούμπα του Πεκίνου είναι φυσικά η αλλαγή πολιτικής στο θέμα της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, ο Πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, είχε εξαγγείλει και θέσει σε εφαρμογή την «πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων», η οποία μέσα σε μία μέρα άλλαξε και έγινε «πολιτική μηδενικών κρουσμάτων σε 30 μέρες».
Η αλλαγή αυτή έγινε μετά τα απανωτά lockdown στην Κίνα, που οδήγησαν σε δραματική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 0,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ακόμα και η Apple – η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον πλανήτη – αντιμετώπισε σημαντικές ελλείψεις στις αποστολές iPhone εν όψει της εορταστικής περιόδου της περασμένη χρονιάς, καθώς οι περιορισμοί για τον Covid έπληξαν τους χώρους κατασκευής των τηλεφώνων της, ειδικά στην επαρχία Ζενγκζού της Κίνας.
Και καθώς η κυβέρνηση του Σι Ζινπίνγκ ενίσχυε την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων στις 10 Νοεμβρίου, λίγες εβδομάδες μετά, στις 7 Δεκεμβρίου όλα άλλαζαν. Στις 8 Ιανουαρίου, χαλάρωσαν ακόμα και οι έλεγχοι στα σύνορα σταματώντας την υποχρεωτική καραντίνα για τους επισκέπτες.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου, ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει η κατανάλωση «βασικός μοχλός» ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ γενικά οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Κίνα το επόμενο διάστημα, λόγω της αλλαγής πολιτικής για την πανδημία.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή της πολιτικής αφορά στο θέμα της «κοινής ευημερίας» - μία πολιτική αναδιανομής του Κινεζικού πλούτου στο λαό, καθώς και τους περιορισμούς στις εταιρείες real-estate και τεχνολογίας, η οποία τελικά έπληξε σημαντικά τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα.
Κάποια από τα πιο γνωστά θύματα της πολιτικής ήταν ο Χούι Κα Γιαν, επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων της χώρας, της Evergrande, καθώς και ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα. Ο Χούι είδε την περιουσία του να βυθίζεται κατά 93% από τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 στα 3 δισ. δολάρια τον περασμένο Ιανουάριο. Η περιουσία του Μα υποχώρησε κατά 40% από τα υψηλά του 2020 στα 35 δισ. δολάρια από τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως, και σε αυτό το σημείο το Πεκίνο αλλάζει χαλαρώνοντας τα μέτρα που είχε αποφασίσει για να μειώσει τα χρέη των εν λόγω εταιρειών και να περιοριστεί τη ραγδαία ανάπτυξή τους.
Η τρίτη κωλοτούμπα αφορά στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία, γεγονός που φαίνεται και από την απομάκρυνση του σκληρού εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών σε άλλο τμήμα.
Η προηγούμενη πολιτική αφορά στη σκληρή προσέγγιση του Πεκίνου σε διάφορα θέματα διεθνών σχέσεων. Ένα παράδειγμα είναι μία ανάρτηση του Ζάο στο τουίτερ το Μάρτιο του 2020, όπου ισχυριζόταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν την πανδημία του κορονοϊού στην Κινεζική πόλη της Γουχάν.