Ποιο είναι το αποτύπωμα του Brexit στη Βρετανική οικονομία
Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Μεγάλη Βρετανία εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκτοτε η χώρα – όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης – αντιμετώπισε την πανδημία που ακολουθήθηκε από την ενεργειακή κρίση. Αυτό, τονίζουν οι αναλυτές του BBC, δυσκολεύει την προσπάθεια αποτύπωσης των πραγματικών αποτελεσμάτων που είχε το Brexit στη χώρα. Όμως, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το Brexit επηρέασε τη βρετανική οικονομία – με απροσδόκητο, όμως τρόπο.
Εμπόριο
Καθώς η Βρετανία αποχώρησε από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση το 2021, οι εταιρείες που συναλλάσσονται με ευρωπαϊκές εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με νέους κανονισμούς, νέα γραφειοκρατία και νέους ελέγχους σε ορισμένα αγαθά.
Αυτό δημιούργησε ανησυχίες για το τι θα συμβεί στο εμπόριο με την ΕΕ αξίας 550 δισεκατομμυρίων στερλινών. Αρχικά, καταγράφηκε πτώση, όμως στη συνέχεια οι όγκοι επανήλθαν στα επίπεδα προ της πανδημίας. Βέβαια, πολλοί υποστηρίζουν ότι αν δεν είχε γίνει το Brexit θα καταγραφόταν αύξηση.
Από έρευνα του βρετανικού ΣΕΒ προέκυψε ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα ευθυγραμμιστεί πλήρως με το νέο σύστημα, ενώ η γραφειοκρατία έχει αποθαρρύνει σημαντικά τους μικρότερους εξαγωγείς. Το ίδιο ακριβώς ισχύει, φυσικά, και για τους εισαγωγείς.
Για να συγκρίνουμε με τις άλλες χώρες, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δει το εμπόριο τους μετά την πανδημία να ανακάμπτει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με της Βρετανίας. Ενώ όσον αφορά το εμπόριο της Βρετανίας με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και με την ΕΕ, συνολικά έχει μειωθεί σε σχέση με το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας και συνολικά δεν έχει ανακάμψει στα επίπεδα προ της πανδημίας όπως άλλες μεγάλες χώρες.
Εμπορικές συμφωνίες
Η αλήθεια είναι ότι οι εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής, έχουν υπογραφεί 71 εμπορικές συμφωνίες, όμως η συντριπτική πλειοψηφία έχει υπογραφεί με τους ίδιους όρους που είχε η Βρετανία όταν ήταν μέλος της ΕΕ.
Το Λονδίνο έχει υπογράψει νέες συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία – που δεν αναμένεται να φέρουν σημαντικά οφέλη – ενώ δεν έχει ακόμα καμία συμφωνία με τους μεγάλους παίκτες, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Επενδύσεις
Το πόσες επιχειρήσεις θα επιλέξουν τη Βρετανία για να επενδύσουν είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης, όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι νέες επενδύσεις έχουν βαλτώσει από την ημέρα του δημοψηφίσματος, καθώς οι επιχειρήσεις ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας.
Θέσεις εργασίας
Η αποχώρηση από την ΕΕ επίσης σήμανε αλλαγές στους κανόνες ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μειώθηκαν κατά 330.000 από το Brexit. Και μπορεί να αντανακλά μόνο το 1% του συνολικού εργατικού δυναμικού, όμως κάποιοι τομείς έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα.
Εν τω μεταξύ, στον χρηματοοικονομικό τομέα έχουν χαθεί 7.000 θέσεις εργασίας, ωστόσο ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από τους προηγούμενους φόβους για 70.000.
Τι έρχεται;
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η βρετανική οικονομία δεν έχει πάει το ίδιο καλά με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Πρόκειται για τη μόνη μεγάλη οικονομία που παραμένει μικρότερη και φτωχότερη σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας και το Brexit είναι ένας σημαντικός παράγοντας.