Η ΕΕ ίσως γλυτώσει την ύφεση – όχι όμως και η Βρετανία

Μεγάλη Βρετανία/ Φωτογραφία AP

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ επεκτάθηκε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορέσει να ανατρέψει τις προβλέψεις και να αποφύγει την ύφεση φέτος.

Τα αρχικά στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών που καταγράφουν τη δραστηριότητα της βιομηχανίας και του τομέα υπηρεσιών δείχνουν αύξηση του δείκτη στο 50,2 τον Ιανουάριο από το 49,3 του Δεκεμβρίου, δείχνοντας την πρώτη επέκταση από τον περασμένο Ιούνιο. Κάθε ένδειξη άνω του 50 δείχνει ανάπτυξη.

Η επιστροφή στην έστω και μέτρια ανάπτυξη οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και στην χαλάρωση των πιέσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, χάρη στη μείωση των τιμών των παραγωγών.

Η άνοδος αυτή συνοδεύτηκε από σημαντική βελτίωση στην αισιοδοξία για τη χρονιά που διανύουμε και το πρόσφατο άνοιγμα της Κινεζικής οικονομίας, μετά την άρση των περιοριστικών κυρώσεων για τον κορονοϊό, γεγονός που έδωσε ώθηση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη που εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο.

Η αυξανόμενη αισιοδοξία στην Ευρώπη ότι οι Κινέζοι καταναλωτές θα ξαναρχίσουν να ξοδεύουν φάνηκε και στις ανακοινώσεις της Swatch, που προέβλεψε πωλήσεις – ρεκόρ για το 2023.

Ειδικοί αναλυτές σημειώνουν ότι «όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η ευρωζώνη θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση», ωστόσο ένα πισωγύρισμα δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί, κυρίως εξ αιτίας της συνεχούς αύξησης του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όμως, ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα, λένε, δε θα είναι τόσο σοβαρό όσο περίμεναν.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αναμένεται να ενισχυθεί για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο.

Όμως, η εικόνα δεν είναι το ίδιο θετική για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο δείκτης παραγωγικότητας των επιχειρήσεων υποχώρησε τον Ιανουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή των lockdown πριν από δύο χρόνια, ενώ τα υψηλά επιτόκια και η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη πιέζουν τη δραστηριότητα του, πολύ σημαντικού για την οικονομία, τομέα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ειδικούς, το Brexit ήταν αυτό που δημιούργησε δομικά προβλήματα στα οικονομικά θεμελιώδη.

Η Βρετανική οικονομία έχασε περισσότερες εργάσιμες μέρες από απεργίες μεταξύ του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 2022 παρά οποιοδήποτε άλλο εξάμηνο τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Παρά το κακό ξεκίνημα της χρονιάς, οι προσδοκίες των βρετανικών επιχειρήσεων κινούνται σε υψηλά επίπεδα για το 2023, με τον αντίστοιχο δείκτη να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για βελτίωση της βρετανικής οικονομίας το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ