Σοκαριστική προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για δεύτερη ύφεση μέσα σε μία δεκαετία
«Η παγκόσμια οικονομία είναι ένα βήμα μακριά από τη δεύτερη ύφεση μέσα σε μία δεκαετία, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια».
Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία χθες αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Ο Οργανισμός πλέον προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μόλις 1,7% φέτος, πλήττοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν ήδη δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, αλλά και από τις αυξήσεις των επιτοκίων, για το 2024, προβλέπει ανάπτυξη στο 2,7%.
Ο αυξημένος πληθωρισμός, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και το σοκ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι στοιχεία που επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα «περαιτέρω αρνητικά κύματα» - από τον υψηλότερο πληθωρισμό και την ακόμα πιο σκληρή νομισματική πολιτική έως και περαιτέρω γεωπολιτικές εντάσεις – να φέρουν περαιτέρω υφεσιακές συνθήκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,2% κατά τη διάρκεια της ύφεσης που έφερε η πανδημία το 2020, πριν ανακάμψει δυναμικά το 2021. Την τελευταία φορά που ο πλανήτης βίωσε δύο φορές ύφεση μέσα στην ίδια δεκαετία ήταν το 1930.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε επίσης ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μόλις 0,5% το 2023. Όσον αφορά τις 20 χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν αναμένεται να αναπτυχθούν καθόλου. Και οι δύο παραπάνω προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου του 2022.
Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να επιταχυνθεί το 2023, μετά την άρση των σκληρών περιορισμών για την Covid-19, και να διαμορφωθεί στο 4,3%. Όμως και αυτή η πρόβλεψη είναι αισθητά χαμηλότερη από την αντίστοιχη πριν από έξι μήνες, γεγονός που αντανακλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κινεζική οικονομία εξ αιτίας των αναταραχών στην αγορά ακινήτων, στη μειωμένη ζήτηση από άλλες χώρες για εξαγωγές και στα συνεχιζόμενα προβλήματα από την πανδημία.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, «οι τρεις μεγάλες μηχανές ανάπτυξης του πλανήτη – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ευρωζώνη και η Κίνα – διανύουν μία παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας».
Αυτό βέβαια θα πλήξει και τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις της αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας, της αβεβαιότητας, των μειωμένων επιχειρηματικών επενδύσεων και των αυξανόμενων επιτοκίων.
Έως το τέλος του 2024, η οικονομική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα είναι κατά 6% χαμηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα που προβλεπόταν πριν από την πανδημία. Όσον αφορά το εισόδημα, η αύξηση του θα είναι μικρότερη σε σχέση με τα μέσα επίπεδα της δεκαετίας πριν εμφανιστεί ο Covid-19, δυσχεραίνοντας το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.