Το Facebook απειλεί να αφαιρέσει τις ειδήσεις των αμερικανικών ΜΜΕ
Απειλές εξαπέλυσε η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, ότι θα αφαιρέσει το περιεχόμενο των ειδήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο λόγος είναι ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να διαπραγματεύονται αμοιβές για το περιεχόμενό τους που διαμοιράζεται στο Facebook.
Ένας αντίστοιχος νόμος, που είχε περάσει στην Αυστραλία, είχε οδηγήσει στο κλείσιμο των «ειδήσεων» στη χώρα πέρυσι, καθώς η Meta ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα αυξάνει την κίνηση των ειδησεογραφικών οργανισμών με το διαμοιρασμό των ειδήσεων. Οπότε θεωρεί ότι δε θα πρέπει να πληρώσει για τις ειδήσεις, καθώς στην τελική οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί είναι αυτοί που ωφελούνται.
Το νομοσχέδιο για τον Ανταγωνισμό στη Δημοσιογραφία εισήχθη στο αμερικανικό Κογκρέσο από τη Γερουσιαστή της Μινεσότα, Έιμι Κλόμπουσαρ, και έχει δικομματική στήριξη.
Το νομοσχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα σε εκδότες και τηλεοπτικά δίκτυα να διαπραγματευτούν συλλογικά με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κοινωνικά δίκτυα για αυξημένο μερίδιο στα διαφημιστικά έσοδα.
Οι εταιρείες ΜΜΕ ισχυρίζονται, από την πλευρά τους, ότι η Meta κερδίζει τεράστια ποσά από τα ειδησεογραφικά άρθρα που διαμοιράζονται στην πλατφόρμα.
Και προσθέτουν ότι τα μικρά και τοπικά μέσα ενημέρωσης πάλευαν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που η Meta αποκόμιζε κολοσσιαία κέρδη.
Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκεμπεργκ, όμως, ισχυρίζεται ότι η ρητορική αυτή είναι λανθασμένη και, αντιθέτως, ότι η Meta αυξάνει την κίνηση των ειδησεογραφικών site. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, μάλιστα, τόνισε ότι αν ο νόμος περάσει, η Meta θα σκεφτεί να αφαιρέσει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο από τη σελίδα της.
Η κολοσσιαία εταιρεία επίσης ισχυρίζεται ότι ο διαμοιρασμός μέσω Facebook των ειδήσεων αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι των εσόδων της.
Πάντως, ένας αντίστοιχος νόμος που είχε περάσει στην Αυστραλία το Μάρτιο του 2021 οδήγησε σε ένα προσωρινό λουκέτο στο news feeds του Facebook.
Πολύ σύντομα, η εταιρεία ανέτρεψε την απόφαση, καθώς δέχτηκε έντονη κριτική και, στη συνέχεια, έκλεισε συμφωνία με την Αυστραλιανή κυβέρνηση.
Σχετικά με αυτή τη συμφωνία, ο εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι τα κέρδη από τις ειδήσεις είναι ελάχιστα και ότι αντιπροσωπεύουν κάτω από το 4% του περιεχομένου που παρακολουθούν οι χρήστες στο News Feed τους.
Το αμερικανικό νομοσχέδιο, πάντως, είναι κομμάτι μίας σειράς νόμων που στοχεύουν στο να περιορίσουν την κυριαρχία των κολοσσιαίων τεχνολογικών εταιρειών.