Οι επενδυτές επιστρέφουν (ξανά) στην Κίνα

Shutterstock/ Dilok Klaisataporn

Η εμπιστοσύνη των αγορών στις Κινεζικές μετοχές υποχώρησε δραματικά πριν από μερικές εβδομάδες όταν ο Πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, εξασφάλισε μία ιστορική τρίτη θητεία στην εξουσία και στελέχωσε όλη την ηγετική του ομάδα με ανθρώπους πιστούς στον ίδιο, σε μία εμφανή προσπάθεια να ξαναγυρίσει την Κίνα στην εποχή του Μάο.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα, μία σειρά αναπάντεχων μέτρων από το Πεκίνο – τη χαλάρωση των δρακόντειων μέτρων για τον Covid, τις κινήσεις διάσωσης του κατασκευαστικού τομέα και την επιστροφή του ίδιου του Σι στη διεθνή πολιτική σκηνή – οδήγησαν τις μετοχές σε ανοδικό ράλι.

Μέσα σε μία εβδομάδα, ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 14%, ενώ ένας βασικό δείκτης Κινεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο 15% το ίδιο διάστημα. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αυστηρά ελεγχόμενες αγορές της Κίνας στη Σαγκάη και τη Σενζέν.

Οι πρόσφατες αλλαγές στην Κινεζική πολιτική άλλαξαν και την οπτική πολλών επενδυτών για την Κινεζική οικονομία, υποστήριξε σε έκθεσή της η Bank of America, ενώ κάποιες επενδυτικές τράπεζες αναβάθμισαν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Η ANZ Research πλέον προβλέπει ανάπτυξη 5,4% για το 2023 από το 4,2% στην προηγούμενη έκθεσή της.

Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο, οι επενδυτές έκλειναν τις θέσεις τους στην Κινεζική χρηματιστηριακή αγορά, λόγω των ανησυχιών ότι η ενδυνάμωση του Σι Ζινπίνγκ στην εξουσία θα διαιώνιζε τις υπάρχουσες πολιτικές, όπως τα μηδενικά κρούσματα Covid και την καμπάνια για κοινή ευημερία, που επιβάρυναν σημαντικά την οικονομία και «ξυλοκόπησαν» τις χρηματιστηριακές αγορές.

Από το περιβάλλον του Σι διαρρεόταν ότι η Κίνα κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην ιδεολογία του σοσιαλισμού σε σχέση με τις πολιτικές που έδωσαν ώθηση στο οικονομικό θαύμα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Όμως, οι πρόσφατες αλλαγές – παρότι δεν έχουν σημάνει το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας – ήταν αρκετές για να κινήσουν ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ οι αναλυτές περιμένουν σήμα αλλαγής των αυστηρών κανόνων στη χώρα.

Άλλο ένα γεγονός που έδωσε θετικά σήματα στους επενδυτές ήταν η συνάντηση του Σι με τον Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί. Μετά από τρία χρόνια, ο Κινέζος Πρόεδρος επέστρεψε στη διεθνή πολιτική σκηνή και με τον Μπάιντεν συμφώνησαν να ενδυναμώσουν τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Στη Wall Street επίσης, οι Κινεζικές μετοχές σφυροκοπήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, λόγω των κινδύνων για αποχώρησή τους από την αμερικανική αγορά εν μέσω των κυρώσεων που επέβαλε η μία χώρα στην άλλη. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αμερικανικές αρχές οριστικοποίησαν τον σχετικό κανονισμό, όμως η συνάντηση Σι – Μπάιντεν καθησύχασε αυτούς τους φόβους. Σε αυτό συνέβαλε και μία συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ των δύο χωρών, που αντιμετώπιζε αυτό το ζήτημα.

Πάντως, παρά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, κάποιοι αναλυτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι μαζικές αγορές της περασμένης εβδομάδας οφείλονται στο ότι κάποιοι επενδυτές προσπάθησαν να κλείσουν κάποιες θέσεις short που είχαν πάρει και να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη.

Άλλωστε, παρά την προηγούμενο άνοδο, ο δείκτης Hang Seng συνεχίζει να καταγράφει απώλειες 23% από τις αρχές της χρονιάς, ενώ ο δείκτης Nasdaq Golden China έχει υποχωρήσει κατά 33% φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ