Τι μας λέει το κύμα απολύσεων σε τεχνολογικές εταιρείες για την οικονομία των ΗΠΑ

Οι κολοσσιαίες τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ ανακοινώνουν εδώ και μερικές μέρες μαζικές απολύσεις ή πάγωμα των προσλήψεων για το επόμενο διάστημα.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι σταματά όλες τις εταιρικές προσλήψεις για τους επόμενους μήνες. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου προέβλεψε ότι τα έσοδα από το τρίμηνο των γιορτών θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει. Από τις αρχές της χρονιάς, η μετοχή της Amazon έχει διολισθήσει κατά 47%.

Η Apple φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να έχει παγώσει όλες τις προσλήψεις, εκτός από τα τμήματα της έρευνας και της ανάπτυξης. Όπως κάθε άλλη τεχνολογική εταιρεία, η Apple ανησυχεί για τον μειωμένο τζίρο την εορταστική περίοδο, την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Επίσης, τα lockdown στην Κίνα πλήττουν την παραγωγή του iPhone 14, ενώ η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 25% από τις αρχές της χρονιάς.

Η Meta ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις. Η μητρική εταιρεία του Facebook, τους Instagram και του WhatsApp απολύει τους 11.000 χιλιάδες εργαζομένους από τους 87.000 που έχει συνολικά.

Η Lyft ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει κατά 13% το εργατικό δυναμικό της απολύοντας δηλαδή περίπου 700 υπαλλήλους εν μέσω της αναδιοργάνωσης που επιβάλει η αύξηση του πληθωρισμού, καθώς και οι φόβοι για επικείμενη ύφεση. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν διολισθήσει κατά 70% φέτος.

Ο γίγαντας των διαδικτυακών πληρωμών, Stripe, θα απολύσει το 14% των υπαλλήλων του, ένα χρόνο αφότου η εταιρεία έγινε η πιο «πολύτιμη» νεοφυή επιχείρηση της χώρας, με κεφαλαιοποίηση 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τεράστιες μειώσεις προσωπικού ανακοίνωσε και το Twitter, λίγες μέρες αφότου πέρασε στον έλεγχο του Έλον Μασκ. Η εταιρεία απέλυσε τους μισούς σχεδόν από τους 7.500 υπαλλήλους της.

Και τα κακά νέα για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δε σταματούν εδώ: ο Μασκ ανακοίνωσε τεράστια πτώση εσόδων, λόγω της δραματικής μείωσης των διαφημιστικών εσόδων. Πολλές εταιρείες εγκατέλειψαν την πλατφόρμα από την ημέρα που πέρασε στα χέρια του Μασκ.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό της αγοράς, είτε λόγω των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, είτε λόγω απεργιών, ειδικά σε σιδηροδρόμους, με τους οποίους μεταφέρονται προϊόντα.

Κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει πολύ τις εταιρείες που εμπλέκονται λιανικής, καθώς σχεδόν το 30% του αμερικανικού εμπορίου εξαρτάται από τους σιδηροδρόμους. Οι τιμές όλων των προϊόντων – από τρόφιμα έως αυτοκίνητα – θα αυξηθούν σε περίπτωση απεργιών.

Επιπλέον, κάποια εργοστάσια μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν σε περίπτωση απεργιών, ενώ δεν αποκλείονται και ελλείψεις σε εορταστικά προϊόντα. Όλα αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι για την επόμενη της αμερικανικής οικονομίας είναι υπαρκτοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ