Η Λιζ Τρας έχασε τη μάχη με τις αγορές
Μετά από τρεις εβδομάδες «μάχης» με τις αγορές ομολόγων, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τραζ, παραδέχτηκε την περασμένη Παρασκευή την ήττα της. Απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών και «ξεπάστρεψε» το οικονομικό της πρόγραμμα υποσχόμενη να επαναφέρει τον υψηλό συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις.
Η ίδια είπε ότι έδρασε προς το συμφέρον της χώρας της για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα και να «καθυσηχάσει τις αγορές για τη δημοσιονομική πειθαρχία». Ωστόσο, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Τρας κατάφερε να πείσει τους επενδυτές με τις ανακοινώσεις της, οι οποίες δεν κατάφεραν καν να πείσουν ότι η νέα πρωθυπουργός θα διατηρήσει τη θέση της.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές απέρριψαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τρας ότι θα μειώσει τη φορολογία και, ταυτόχρονα, θα αυξήσει το δημόσιο δανεισμό σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, εν μέσω ανησυχιών για ενίσχυση του πληθωρισμού σε μία στιγμή που η τράπεζα της Αγγλίας προσπαθούσε να τον χαλιναγωγήσει.
Αυτό δημιούργησε και έντονες ανησυχίες για την δραματική αύξηση του δημοσίου χρέους, καθώς αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια. Η στερλίνα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν, μα αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έντονες ανησυχίες για την αφορά στεγαστικών δανείων.
Η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη στην αγορά ομολόγων για να στηρίξει την οικονομία, με πενιχρά αποτελέσματα. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή, η Λιζ Τρας έκανε στροφή 180 μοιρών, απολύοντας ταυτόχρονα τον υπουργό Οικονομικών.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα αποκατασταθεί σε μία μέρα η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην βρετανική οικονομία και την κυβέρνηση. Ήδη, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βάζουν στοιχήματα για το πότε θα χάσει τη θέση της η Λιζ Τρας, παρά την τοποθέτηση του Τζέρεμι Ζαντ στο ΥΠΟΙΚ.
Η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει τονίζει ότι σοβαρολογεί όταν λέει ότι θα περιορίσει το χρέος, όμως η αλήθεια είναι ότι τα νούμερα δε βγαίνουν.
Η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για την επόμενη μέρα, δεδομένου ότι το πρόγραμμά της για αγορά ομολόγων για τη στήριξη της οικονομίας έληξε την περασμένη Παρασκευή. Και είναι αλήθεια ότι αγόρασε πολύ λιγότερα ομόλογα από αυτά που θα μπορούσε.
Επίσης, η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές σίγουρα δυσκολεύει τη βρετανική αγορά να ξαναβρεί το ρυθμό της. Με τον υψηλό πληθωρισμό να επιμένει, συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το πού θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να κρατούν τη ρευστότητά τους και να μην αγοράζουν ομόλογα.
Το βέβαιο είναι ότι τις επόμενες μέρες και ώρες, οι χρηματιστές και οι ρυθμιστικές αρχές θα παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους πολιτικούς, με πολλούς εξ αυτών να θεωρούν ότι αν η κατάσταση δε σταθεροποιηθεί σύντομα, τότε η Λιζ Τρας μετράει αντίστροφα στην Downing Street.