Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας»
Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι τιμές διατηρούν το ανοδικό σπιράλ.
Στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ τονίζει ότι «για πολλούς ανθρώπους, το 2023 θα δίνει την αίσθηση της ύφεσης».
Επίσης, ο Οργανισμός, που προσπαθεί να σταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω των επιπτώσεων που έχει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ζήτησε από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να μειώσουν το κόστος ζωής των πολιτών, ενώ ο Οργανισμό προέβλεψε ύφεση σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από την άνοδο του πληθωρισμού, καθώς, όπως είπε, τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι αυτά που επιβαρύνονται περισσότερο, επειδή ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, θέρμανση και καύσιμα.
Οι πιο ευάλωτες χώρες είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο, όπως για παράδειγμα, η Γερμανία, της οποίας η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2023.
Η Ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,3% την επόμενη χρονιά, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όλων των χωρών που μελετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μάλιστα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η ανάπτυξη θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα ακόμα και στην Κίνα εξ αιτίας των περιορισμών για τον Covid, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαρκείς αυξήσεις επιτοκίων θα αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα.
Κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά την πανδημία, συμφώνησαν ότι οι χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν να περιορίσουν το 2023 τις επιπτώσεις στους πολίτες από τις διαρκείς αυξήσεις επιτοκίων συνεργαζόμενες μεταξύ τους.
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να πιέσει τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες μείωσης του κόστους διαβίωσης, ακόμα και αν αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ξεφύγει», τόνισε και μίλησε επίσης για «στοχευμένα μέτρα».