Ποιοι είναι οι εφιάλτες της Τζόρτζια Μελόνι
Η Τζόρτζια Μελόνι και το κόμμα της, τα «Αδέρφια της Ιταλίας», ήταν οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να ετοιμάζει την κυβέρνησή της με τους δύο εταίρους της, Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι, για να αντιμετωπίσουν μία πολύ δύσκολη στιγμή για την οικονομία της χώρας.
Με μία διχασμένη αντιπολίτευση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Μελόνι μπορεί να μείνει στη θέση του πρωθυπουργού πολύ περισσότερο από άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Όμως, η πορεία δεν είναι εύκολη και θα έχει αρκετές προκλήσεις:
Οικονομικές αναποδιές
Η Μελόνι αναλαμβάνει την εξουσία σε μία στιγμή που η Ιταλική οικονομία επιβραδύνεται, με τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2023 να κυμαίνονται μόλις στο 0,6%. Αυτό βέβαια δυσκολεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος που αγγίζει το 145,4% του ΑΕΠ. Η ίδια έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε μειώσεις τις φορολογίας, κάτι που όμως θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το πρώτο μέλημα της Μελόνι όταν αναλάβει την κυβέρνηση – πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου – θα είναι ο προϋπολογισμός ου 2023, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί και από τις Βρυξέλλες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μικρό περιθώριο χειρισμών. Άλλωστε, η Μελόνι θα πρέπει να βρει δισεκατομμύρια ευρώ για να ανανεώσει τα προσωρινά μέτρα στήριξης για την ανάσχεση του πληθωρισμού και της ακρίβειας.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ιταλία χρειάζεται απεγνωσμένα ρευστό από τις Βρυξέλλες και η νέα κυβέρνηση θα έχει προθεσμία έως το Δεκέμβριο να επιτύχει 55 στόχους για να διασφαλίσει την επόμενη δόση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Ντράγκι είχε καταφέρει να επιταχύνει τις διαδικασίες, όμως η έλλειψη τεχνογνωσίας σε τοπικό επίπεδο μπορεί να φέρει νέες καθυστερήσεις.
Οι σύμμαχοί της
Αφού ξεπέρασε τους συμμάχους της, ακόμα και τη Λέγκα στα βόρεια της χώρας, η Μελόνι θα πρέπει στο εξής να καταφέρει να συνεργαστεί μαζί τους έχοντας «κλέψει» ψηφοφόρους του. Η κεντροδεξιά συμμαχία έχει διαφορετικές απόψεις σε διάφορα θέματα, μεταξύ τους η αυτονομία των περιοχών και το συνταξιοδοτικό.
Το υπουργικό συμβούλιο
Η Μελόνι προτιμά να στελεχώσει τα υπουργεία με ειδικούς, όμως οι σύμμαχοί της ήδη πιέζουν για σημαντικά υπουργεία. Ο Σαλβίνι, για παράδειγμα, θέλει να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών για να υποστηρίξει την ατζέντά του κατά των μεταναστών.
Οι Ρωσικές κυρώσεις
Η Μελόνι έχει δεσμευτεί να μείνει στη γραμμή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο μέτωπο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ δήλωσε και στο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι μπορεί να βασίζεται στη στήριξή της. Όμως, ο Σαλβίνι πιστεύει ότι οι ρωσικές κυρώσεις βλέπτουν περισσότερο την Ιταλία και το ίδιο πιστεύουν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Ευρώπη
Οι Βρυξέλλες είναι ένα πιθανό ναρκοπέδιο. Παρότι οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, που βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ για τις πολιτικές της, καλωσόρισαν με θέρμη την εκλογή της Μελόνι, το Παρίσι και το Βερολίνο δε φάνηκαν να ενθουσιάζονται το ίδιο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Τζόρτζια Μελόνι είχε δηλώσει ότι «το πάρτι τελείωσε» για την ΕΕ και ότι η Ιταλία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ωστόσο αργότερα έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ΕΕ.