Προς την περιβαλλοντική ουδετερότητα οδεύει και το Νορβηγικό Ταμείο

Φωτογραφία: AP Images

Το Ταμείο Πλούτου της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου, ανακοίνωσε ότι «θα πρασινίσει» όλα τα περιουσιακά του στοιχεία πιέζοντας τις εταιρείες να μηδενίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, όπως προβλέπει και η Συμφωνία του Παρισιού.

Το Ταμείο επενδύει στα κέρδη από την ενέργεια των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης. Στόχος του ταμείου η διασφάλιση των επόμενων γενεών, με τις προσοδοφόρες επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και ανανεώσιμες τιμές ενέργειας στο εξωτερικό.

«Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις μας θα εξαρτηθούν εξ ολοκλήρου από το πώς οι εταιρείες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο μας θα διαχειριστούν τη μετάβαση σε μία κοινωνία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Norges Bank Investment Management, Νικολάι Τάνγκεν.

Το νέο σχέδιο του Ταμείου έρχεται μετά από την πρόταση που έκανε η κυβέρνηση της Νορβηγίας τον περασμένο Απρίλιο, η οποία προέβλεπε ότι το Ταμείο θα πρέπει να πιέσει τις 9.300 επιχειρήσεις, στις οποίες έχει επενδύσει να μειώσουν τις εκπομπές στο μηδέν έως το 2050.

«Θα δεσμεύσουμε τις εταιρείες να φτάσουν σε αυτόν το στόχο θέτοντας αξιόπιστους προκαταρκτικούς στόχους και δημιουργώντας σχέδια να μειώσουν τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η γενική διευθύντρια και υπεύθυνη για το θέμα, Καρίν Σμιθ Ιχενάτσιο.

Παρόλα αυτά, η ηγεσία του Ταμείου είχε προηγουμένως διευκρινίσει ότι δε θα από επενδύσει στις εταιρείες, οι οποίες ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά αντιθέτως θα συνεχίσει να είναι «ενεργός επενδυτές» ακριβώς για να προχωρήσουν οι αλλαγές προς την πράσινη μετάβαση.

Στο Νορβηγικό Ταμείο ανήκει σχεδόν το 1,3% όλων των μετοχών που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια και η περιουσία αντιστοιχεί σε 219.000 δολάρια για κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί στη Νορβηγία.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Ταμείου είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια το τι θα πρέπει οι εταιρείες να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, ειδικοί παρακολουθούν τους κινδύνους που πηγάζουν από την περιβαλλοντική αλλαγή, την οποία χαρακτηρίζει κλιματική κρίση και το πώς επιδρά αυτό στις επενδύσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις αν καταφέρουν να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ