Ίσως φτάνει στο τέλος της η χρυσή εποχή της Silicon Valley
Οι μαζικές απολύσεις στο Snapchat, η δραματική πτώση της κεφαλαιοποίησης της Meta και της Apple και το πάγωμα των προσλήψεων στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν φουντώσει τις φήμες σχετικά με κάτι που πολλοί φοβούνται εδώ και καιρό: Μήπως φτάνει στο τέλος της η χρυσή εποχή της Silicon Valley;
Αναλυτές, σε έρευνα της Guardian, υποστηρίζουν ότι η απάντηση είναι αρκετά περίπλοκη. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες πέρασαν μία μακρά περίοδο εντυπωσιακής ανάπτυξης, ακόμα και κατά την περίοδο της πανδημίας όταν οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μένουν σπίτια τους αυξάνοντας τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα το streaming. Η έκρηξη αυτή – που έφερε και πολύ υψηλούς μισθούς – φαίνεται να επιβραδύνεται.
Αυτό, όπως είναι λογικό, οφείλεται και στην παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας, κάτι που γενικά επηρεάζει την τεχνολογία.
Άλλωστε, δεν πρέπει να πρέπει να ξεχνάμε ότι το προηγούμενο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων βοήθησε ώστε να αναπτυχθούν πολλές εταιρείες, φτάνοντας ακόμα και στα επίπεδα του «μονόκερου», δηλαδή η χρηματιστηριακή τους αξία να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Άλλα παραδείγματα είναι η Airbnb και Uber, με την αξία τους στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια και 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Όμως, η αύξηση των επιτοκίων μειώνει την κυκλοφορία του χρήματος.
Από την άλλη, η ταχεία ανάπτυξη το προηγούμενο διάστημα δημιούργησε και φούσκες, όπως η πτώση της WeWork και η κατάρρευση της Theranos, η οποία έφτασε να αξίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, όμως δεν κατάφερε ποτέ να φτιάξει το τεστ αίματος που είχε υποσχεθεί.
Αυτές οι υποθέσεις σε συνδυασμό με αποκαλύψεις για παράδειγμα εναντίον του Facebook στο Κογκρέσο και άλλες παρόμοιες υποθέσεις έχουν «χαλάσει» την εικόνα της Silicon Valley. Ακόμα και οι πιο θερμοί υποστηρικτές της, όπως ο πρώην Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ρόλο που έπαιξε το Facebook στη διάδοση ψευδών ειδήσεων κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών.
Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν έρευνες είτε από τις δικαστικές αρχές, είτε από το Κογκρέσο, είτε από τις ρυθμιστικές αρχές.
Επίσης, σημαντικές διαφοροποιήσεις έχουν υποστεί και οι απόψεις των πολιτών. Αυτή τη στιγμή, το 68% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν υπερβολική ισχύ και επιρροή στην οικονομία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 51%.
Ειδικοί τονίζουν ότι πλέον αλλάζει και η γεωγραφία της Silicon Valley. Πλέον επεκτείνεται πέραν της περιοχής του κόλπου της Καλιφόρνια σε μία τάση, η οποία επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το 2021, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Tesla, μετακόμισε τα κεντρικά της στο Όστιν του Τέξας και αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και από άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Oracle και η Hewlett-Packard.
Αυτή η τάση αντανακλάται και στις προσλήψεις. Η πανδημία έστειλε χιλιάδες ανθρώπους σε κατ’ οίκον εργασία, την ώρα που οι τεχνολογικοί κολοσσοί είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια σε υψηλής ποιότητας γραφεία και εγκαταστάσεις.
Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «η Silicon Valley παραμένει απίστευτα ισχυρή» και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε ακόμα να την ξεγράψουμε…