Φρένο στα αμερικανικά εργοστάσια στην Κίνα βάζουν οι ΗΠΑ
Απαγόρευση κατασκευής «εξελιγμένων τεχνολογικών» εγκαταστάσεων στην Κίνα για τα επόμενα 10 χρόνια θα επιβάλει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες που λαμβάνουν Ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
Η συγκεκριμένη οδηγία αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που καταρτίστηκε με στόχο τη στήριξη του τομέα κατασκευής ημιαγωγών στις ΗΠΑ.
Η θέσπιση, μάλιστα, του εν λόγω νομοσχεδίου ξεκίνησε μετά από προτροπή των επιχειρηματικών ομίλων για να στηριχθεί η κατασκευή μικροτσίπ στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα. Και αυτό επειδή μία σειρά βιομηχανιών βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις σε ημιαγωγούς, οι οποίες ξεκίνησαν από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να καταρτίζει τις σχετικές οδηγίες ώστε να διασφαλιστεί ότι «οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση δε θα θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια στη χώρα, ότι δε θα χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους για να επενδύσουν στην Κίνα ούτε θα αναπτύσσουν υψηλή τεχνολογία στην Κίνα… για μία περίοδο δέκα ετών».
Ωστόσο, στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι «οι εταιρείες που λαμβάνουν Ομοσπονδιακή χρηματοδότηση μπορούν μόνο να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις στην Κίνα που ήδη λειτουργούν πλήρως για να εξυπηρετήσουν την τοπική αγορά».
Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν εμπλακεί εδώ και καιρό σε μία υψηλών τόνων διαμάχη για το εμπόριο και την τεχνολογία.
Τον περασμένο Αύγουστο, ο Τζο Μπάιντεν κύρωσε ένα νόμο, με το οποίο δεσμεύει 280 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εργοστασίων τεχνολογίας και την επιστημονική έρευνα εν μέσω ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ χάνουν το τεχνολογικό προβάδισμα που είχαν έναντι της Κίνας.
Σύμφωνα με το BBC, οι επενδύσεις περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες που χτίζουν εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ παράγουν περίπου το 10% των ημιαγωγών, οι οποίοι αποτελούν βασικό κομμάτι στην παραγωγή μίας σειράς προϊόντων, από αυτοκίνητα έως κινητά τηλέφωνα, ενώ το 1990 ευθύνονταν για το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.
Μάλιστα, η Κινεζική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είχε τότε αντιταχθεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι έχει τη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».
Κάποιες αμερικανικές εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών ήδη βιώνουν τις συνέπειες των κυρώσεων της Ουάσιγκτον στις πωλήσεις αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων στην Κίνα.
Στις αρχές του μήνα, η Nvidia και η AMD κλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσουν να πωλούν ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης την Κίνα.