Πώς η Amazon έκανε το Lord Of The Rings την πιο ακριβή σειρά όλων των εποχών -Το παρασκήνιο για τα δικαιώματα
Όλα ξεκίνησαν πίσω στο 2017 όταν οι κληρονόμοι του έργου του J.R.R. Tolkien μαζί με στελέχη της Warner Bros έφτασαν σε μια συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του «Lord Of The Rings», με σκοπό να τα πουλήσουν σε κάποιο στούντιο ή πλατφόρμα Streaming.
To Netflix έβλεπε μπροστά του ένα «στρωμένο» franchise. Το HBO ήλπιζε να αποκτήσει άλλο ένα «Game Of Thrones». Αλλά τελικά, με την καθοριστική συμβολή του Τζεφ Μπέζος, το Amazon Prime ήταν ο νικητής της μάχης πληρώνοντας σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα.
Από τότε και για τα επόμενα πέντε χρόνια η Amazon ετοίμαζε την πρώτη σεζόν (8 επεισοδίων) της σειράς «The Lord Of The Rings: The Rings of Power». Τελικά τα πρώτα επεισόδια προβλήθηκαν στο Prime Video στις 2 Σεπτεμβρίου του 2022.
Αν υπολογίσει κανείς τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά των δικαιωμάτων αλλά και όσα δόθηκαν για την ολοκλήρωση των 8 επεισοδίων, το κόστος της πρώτης σεζόν ανέρχεται σε περίπου 715 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 5.143.885 ετήσιες συνδρομές Prime, 0,15% των εσόδων της Amazon για το 2021 και περίπου το ένα πέμπτο όσων διέθεσε η Νέα Ζηλανδία, όπου γυρίστηκε η σειρά, για τον αμυντικό της προϋπολογισμό φέτος.
Η σειρά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών δίνει στην Amazon την ευκαιρία να προσθέσει στο Prime Video κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει καμία άλλη σειρά παραγωγής της. Ένα franchise που μπορεί να γεννά Spinoffs, merchandise και έντονη συζήτηση στην Ποπ κουλτούρα. Ωστόσο το Rings of Power είναι ένα δαπανηρό στοίχημα καθώς η πρεμιέρα του ήρθε κοντά σε αυτή του House of Dragon, Prequel του Game Of Thrones, που έκανε εξαιρετικά νούμερα στο HBO. Έτσι γεννούνται ερωτηματικά για το πόση απήχηση θα έχουν οι ιστορίες της μέσης Γης πέρα από τους φανατικούς θαυμαστές.
Ένα νέο ξεκίνημα με νέα πρόσωπα
Οι πληροφορίες για την πλοκή του Rings of Power δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι την πρεμιέρα της σειρά και η ιστορία έχει αρχίσει να ξετυλίγεται καθώς έχουν ήδη προβληθεί τρία επεισόδια. Το καστ περιλαμβάνεται από νέους και παλαιότερους χαρακτήρες που γνωρίζουμε από τις ταινίες. Οι ηθοποιοί ταξίδεψαν και έμειναν στη Νέα Ζηλανδία για περισσότερο από ένα χρόνο, όσο κράτησαν τα γυρίσματα, αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα λόγω των περιορισμών εξαιτίας της Covid – 19. H νέα σειρά επιστρέφει σε κάποιες τοποθεσίες που είδαμε και στην αρχική τριλογία των ταινιών του Lord Of The Rings.
Για τους οπαδούς τουTolkien, ένας από αυτούς δηλώνει και ο ίδιος ο Τζεφ Μπέζος, η προσαρμογή του έργου ενός συγγραφέα στην μικρή οθόνη αποτελεί σημαντικό γεγονός. Ενώ οι οπαδοί του Harry Potter την τελευταία δεκαετία είδαν τις ταινίες «Fantastic Beasts» και ο κόσμος του Star Wars επεκτάθηκε με νέες επιτυχημένες σειρές όπως το «Mandalorian», οι φίλοι του Lord Of The Rings έπρεπε να αρκεστούν στις ταινίες της αρχικής τριλογίας που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2001 και 2003 και στην prequel τριλογία «Χόμπιτ», η τελευταία κυκλοφορία της οποίας ήταν το 2014.
Τι λένε οι φίλοι του έργου του Tolkien
Όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι η Amazon έσπασε τα ταμεία της για τη δημιουργία της σειράς, η συγγραφέας και μεγάλη φαν του Tolkien, Kellie Rice ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στους νέους διαχειριστές των δικαιωμάτων του κόσμου του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Μάλιστα ο ίδιος ο Tolkien ήταν επικριτικός απέναντι εκβιομηχάνιση και την απομάκρυνση του έργου από τις ρίζες του, δήλωσε η κ.Rice μιλώντας στην WSJ.
«Πολλοί από εμάς βλέπουμε τις εταιρείες σαν την Amazon ως τους Ροκφέλερ, ως τους ληστές βαρόνους που παίρνουν κάτι και δεν επιστρέφουν τίποτα πίσω», πρόσθεσε. Μπορεί να εξελιχθεί η Amazon σαν ένας σύγχρονος Σάουρον ; «Είναι ένας παραλληλισμός που μπορεί να γίνει», τόνισε η ίδια.
Σύμφωνα με την WSJ η Amazon προσέγγισε την ίδια και άλλους φανατικούς φίλους του έργου του Tolkien προσφέροντας τους ταξίδια στο Λονδίνο και συναντήσεις με τους πρωταγωνιστές στα παρασκήνια του San Diego Comic -Con. Αν και στην αρχή ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική όταν πρώτα πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία της φάνηκαν αποστειρωμένα και χωρίς συναίσθημα, έγινε πιο αισιόδοξη όταν άκουσε τους Showrunners της σειράς να μιλούν για την αφοσίωση τους στον Tolkien. «Οι μύθοι ξαναδιηγούνται σε κάθε γενιά», είπε.
Η μεγάλη επίδραση του «Άρχοντα» στην ποπ κουλτούρα
Λίγοι μύθοι έχουν διαπεράσει την κουλτούρα τόσο βαθιά όσο ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Από τότε που εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της σειράς το 1054, έχουν πωληθεί περισσότερα από 150 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.
Τα κινηματογραφικά δικαιώματα της ιστορίας πήραν μια κυκλική διαδρομή, αφού ο Tolkien τα πούλησε το 1969 για 100.000 βρετανικές λίρες, ποσό που σήμερα θα άξιζε 1,3 εκατομμύρια δολάρια, καθώς χρειαζόταν τα χρήματα για την εξόφληση ενός φορολογικού λογαριασμού. Η τριλογία του Πίτερ Τζάκσον κυκλοφόρησε τελικά από την Warner Bros.
Συνολικά οι ταινίες απέφεραν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο Box Offixe. Το τελευταίο μέρος «The Return of The King» κέρδισε 11 βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου καλύτερης ταινίας.
Το παρασκήνιο και τα δράματα πίσω από τα δικαιώματα του Tolkien
Μπορεί οι κυκλοφορίες να γινόντουσαν μεγάλες επιτυχίες αλλά στο παρασκήνιο δεν έλειψαν τα δράματα. Το 20212 οι κληρονόμοι του Tolkien κατέθεσαν μήνυση στην Warner Bros για τη χρήση των χαρακτήρων του «Άρχοντα» σε διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, μια απόφαση που αμαύρωσε τα βιβλία συνδέοντας με τον «ηθικά αμφισβητησιμό, και σαφώς μη λογοτεχνικό, κόσμο του διαδικτυακού τζόγου και των καζίνο», όπως ανέφερε η αγωγή.
Πέντε χρόνια αργότερα, οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία με ένα απροσδόκητο όρο: Η κληρονομία θα ξεκλείδωνε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των βιβλίων και τα δυο μέρη θα τα πουλούσαν μαζί. Η Warner Bros θα έπρεπε ένα σημαντικό ποσό και οι κληρονόμοι του Tolkien θα έβλεπαν την δημοτικότητα της ιδιοκτησίας τους να επεκτείνεται σε άλλη μια γενιά.
Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ήταν απόλυτα έτοιμοι για την ευκαιρία που παρουσιάστηκε μπροστά τους. Η ομάδα του Prime Video της Amazon ήθελε μια σειρά που θα έκανε θραύση και θα προσέλκυε συνδρομητές, για το Prime που είχε περίπου 90 εκατομμύρια χρήστες. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό.
Ο Τεντ Σαράντος του Netflix είχε ήδη στο μυαλό του το σχέδιο σε περίπτωση που η πλατφόρμα κέρδιζε τα δικαιώματα. Αυτό περιελάμβανε μια κεντρική σειρά και πολλά Spinoffs. Άνθρωποι που συμμετείχαν στις συνομιλίες αναφέρουν ότι ο Σαράντος έστειλε και κάποια δώρα στους κληρονόμους προκειμένου να τους δελεάσει.
Το HBO κυνήγησε επίσης τις πιθανότητές του βλέποντας στον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» μια ευκαιρία να αποκτήσει ένα μεγάλο όνομα, έχοντας ήδη πάρει μαθήματα από την κυκλοφορία και την επιτυχία του Game Of Thrones.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε άτομο που συμμετείχε στις συνομιλίες, οι πωλητές των δικαιωμάτων περίμεναν να λάβουν ένα ποσό μεταξύ 50 και 75 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα σχεδόν 250 εκατομμύρια που προσέφερε τελικά η Amazon προέκυψαν αφού η εταιρεία υποσχέθηκε αρκετές σεζόν της σειράς και δεσμεύθηκε να προβάλει τα βιβλία του συγγραφέα στην ιστοσελίδα της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα μοιράστηκαν περίπου στη μέση ανάμεσα στους κληρονόμους του Tolkien και της Warner Bros.
«Είμαστε ευτυχείς που η Amazon, με τη μακροχρόνια δέσμευσή της στην λογοτεχνία, είναι το σπίτι του έργου», δήλωσε ο εκπρόσωπος των κληρονόμων στα τέλη του 2017, όταν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία. Οι κληρονόμοι του συγγραφέα έχουν χρησιμοποιήσει έσοδα από το έργο του για να δωρίσουν σημαντικά ποσά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις τις τελευταίες δεκαετίες, με έμφαση μεταξύ άλλων σε περιβαλλοντικούς σκοπούς και την ανακούφιση από καταστροφές.
Για να κερδίσει τα δικαιώματα του «Lord Of The Rings», ο Τζεφ Μπέζος συνεργάστηκε στενά με τα στελέχη της Amazon σε ό,τι είχε να κάνει με την προσφορά. Σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του ήταν ένας ασυνήθιστα υψηλός βαθμός εμπλοκής του σε σχέση μια άλλα deal. Με δεδομένο ότι η Amazon σκοπεύει να κυκλοφορήσει πολλές σεζόν, το Rings of Power αναμένεται να κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.