Σε χαμηλά επταμήνου βούλιαξαν οι τιμές του πετρελαίου
Δραματική πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την περασμένη Τετάρτη, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκαν και χθες, στέλνοντας κύματα ανακούφισης στους εκατομμύρια οδηγούς που τρέχουν με τρόμο στις αντλίες.
Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 5,1% στα 82,41 δολάρια το βαρέλι, τη χαμηλότερη τιμή από τις 24 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας από τα υψηλά των 130 δολαρίων στις αρχές Μαΐου.
Το Brent, που αποτελεί παγκόσμιο δείκτη, υποχώρησε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις 8 Φεβρουαρίου. Πρόσφατα, είχε υποχωρήσει κατά 4,6% στα 88,55 δολάρια το βαρέλι.
Το ξεπούλημα των συμβολαίων ξεκίνησε μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, να αλλάξουν πολιτική και να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής ώστε να στηρίξουν τις υψηλές τιμές.
Αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχει μία σειρά παραγόντων που οδηγεί στην πτώση των τιμών πετρελαίου, μεταξύ τους οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η εκτίναξη των τιμών του δολαρίου, καθώς όταν ενισχύεται το αμερικανικό νόμισμα υπάρχει μία τάση πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Βέβαια, ο βασικός λόγος αποθέρμανσης της οικονομίας είναι ο πληθωρισμός, όμως τα καλά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου ανακουφίζοντας τους καταναλωτές.
Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βενζίνη είχε ξεπεράσει ακόμα και τα 5 δολάρια το γαλόνι, όμως πλέον κυμαίνεται κοντά στα 3,5 δολάρια.
Ο Tom Kloza, επικεφαλής αναλύσεων για την ενέργεια της Oil Price Information Service, αμφιβάλει για το αν θα συνεχιστεί η πτώση στις τιμές ενέργειας – ειδικά μετά τις απειλές του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και άλλων αξιωματούχων του Κρεμλίνου, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί αντίποινα σε περίπτωση που η Δύση μειώσει τις εισαγωγές και επιβάλει πλαφόν στις τιμές.
Μέσα στην εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στις απειλές των χωρών της G7 για πλαφόν στις τιμές ενέργειας απειλώντας ότι θα κλείσει τελείως τις εξαγωγές.
Ένα άλλο θέμα που απειλεί τις τιμές πετρελαίου είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ όσον αφορά στην παραγωγή του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας για μία μικρή πτώση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.
Ο κ. Kloza εκτιμά ότι η κίνηση του ΟΠΕΚ+ ήταν μία συγκαλυμμένη απειλή για νέες μειώσεις τις παραγωγής ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα.