Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη… στέψη του Σι Ζινπίνγκ
Σε 42 ημέρες από σήμερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα πραγματοποιήσει το 20ο Εθνικό του Συνέδριο, στο οποίο ο Σι Ζινπίνγκ αναμένεται να επιβεβαιώσει την εξουσία του ανανεώνοντας τη θητεία του για τρίτη φορά ώστε να παραμείνει επικεφαλής του κόμματος για άλλα πέντε χρόνια – γεγονός που τον καθιστά έναν από τους ισχυρότερους ηγέτες της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Το Συνέδριο θα ξεκινήσει στο Πεκίνο στις 16 Οκτωβρίου σε μία «κρίσιμη στιγμή» για τη χώρα, τόνισαν σε ανακοίνωσή τους τα 25 μέλη του Πολίτμπιρο προσθέτοντας ότι οι προετοιμασίες «προχωρούν ομαλά».
Τις τελευταίες δεκαετίες, το Συνέδριο διεξάγεται παραδοσιακά μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, είναι προσεκτικά δομημένο ώστε να μην υπάρξει καμία «παραφωνία» και σε αυτό συμμετέχουν περίπου 2.000 μέλη του κόμματος από ολόκληρη τη χώρα σε μία επίδειξη ενότητας και πίστης.
Όμως, το φετινό Συνέδριο δε θα είναι σαν όλα τα άλλα.
Ο Σι, ο οποίος έχει καταφέρει να αποκτήσει τεράστια εξουσία τα τελευταία δέκα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, πρόκειται να ψηφιστεί για τρίτη θητεία – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990. Αυτό κατέστη δυνατό με την αλλαγή του Συντάγματος που προώθησε ο ίδιος.
Το «οικονομικό θαύμα» της Κίνας που πέτυχε ο Σι την τελευταία δεκαετία αμφισβητείται τους τελευταίους μήνες, λόγω της επιμονής στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που παραλύει την οικονομική δραστηριότητα μειώνοντας δραματικά τους ρυθμούς ανάπτυξης – σημαία του Κομμουνιστικού Κόμματος τα τελευταία χρόνια.
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Σι και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσαν την «άνευ ορίων» φιλία των δύο χωρών λίγες εβδομάδες πριν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την οποία ο Κινέζος Πρόεδρος όχι μόνο δεν έχει καταδικάσει, αλλά δεν την έχει καν αναγνωρίσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στον πάγο οι σχέσεις του Πεκίνου με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.
Τα παραπάνω προβλήματα έχουν οδηγήσει σε φημολογία ότι μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του Σι στη χώρα, με τους αναλυτές ωστόσο να θεωρούν ότι οι εν λόγω φήμες είναι υπερβολικές.
Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, ο Σι ξεκίνησε μία σαρωτική μάχη κατά της διαφθοράς, με στόχο να εξαλείψει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να φιμώσει τους αντιρρησίες και να αυξήσει την πίστη στο πρόσωπό του. κατάφερε να διασφαλίσει την εξουσία του στο στρατό, καθώς και σε άλλα πεδία της εξουσίας στη χώρα.
Έχει τοποθετήσει ανθρώπους εμπιστοσύνης του σε όλες τις θέσεις εξουσίας, ενώ η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου δείχνει – σύμφωνα με ειδικούς – ότι έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη θεματολογία και όλα είναι έτοιμα για την πανηγυρική επανεκλογή του.
Παρότι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για την ατζέντα του Συνεδρίου, υπάρχουν κάποιες νύξεις, που αφορούν στην πρόοδο για την επίτευξη «κοινής ευημερίας», την προώθηση του κόμματος και του «κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα».
Η διεξαγωγή του Συνεδρίου στα μέσα Οκτωβρίου θα δώσει τη δυνατότητα στο Σι να παρευρεθεί σε μεγάλα γεγονότα, όπως η G20 του Νοεμβρίου στην Ινδονησία, δεδομένου ότι ο Κινέζος Πρόεδρος δεν έχει φύγει από τη χώρα εδώ και τρία χρόνια, εξ αιτίας του Covid.