Γιατί οι Κινέζοι σταμάτησαν να πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια
«Σταματάει η κατασκευή, σταματάει και η πληρωμή. Παραδώστε τα σπίτια για να πληρωθείτε».
Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα που έλεγαν αγοραστές διαμερισμάτων στην Κίνα σε διαμαρτυρία τον προηγούμενο Ιούνιο. Όμως, η αγανάκτησή τους δε σταμάτησε στα συνθήματα και στη διαμαρτυρία. Εκατοντάδες εξ αυτών σταμάτησαν να πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια – μία ακραία απόφαση για τα δεδομένα της Κίνας, όπου οι αντιρρήσεις δεν γίνονται ανεκτές…
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC, πολλοί εξ αυτών έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου, όμως επιλέγουν να μην την πληρώσουν, σε αντίθεση βέβαια με ό,τι συνέβη το 2007 στις ΗΠΑ. Τότε, η κρίση στα στεγαστικά δάνεια προέκυψε από την αδυναμία των δανειοληπτών, που ήταν κατά βάση υψηλού κινδύνου, να πληρώσουν τις δόσεις τους.
Κινέζοι πολίτες, λοιπόν, έχουν αγοράσει σπίτια και διαμερίσματα σε 320 κατασκευαστικά σχέδια σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο έχουν σταματήσει να πληρώνουν τα δάνεια.
Το ύψος των δανείων που μποϊκοτάρουν οι αγοραστές μπορεί να φτάσει έως και 145 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της S&P, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο.
Ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του Κινεζικού ΑΕΠ. Όμως, η ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαντικά, με τους ειδικούς να μην αναμένουν καθόλου ανάπτυξη φέτος.
Η ανάπτυξη που καταγράφηκε μόλις στο 0,4% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα επαναλαμβανόμενα lockdown που έχει επιβάλει το Πεκίνο στο πλαίσιο της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων.
Η επιβράδυνση, βέβαια, της οικονομίας σημαίνει αναταραχή σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας – όπως τα ακίνητα – που μπορούν επηρεάσουν ακόμα και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ειδικοί θεωρούν ότι πλέον η ανησυχία είναι αν θα μεταδοθεί η κρίση και οι τράπεζες, για παράδειγμα, σταματήσουν να χορηγούν δάνεια.
Ήδη 30 εταιρείες real estate δεν κατάφεραν να κάνουν τις πληρωμές ομολόγων τους. Η Evergrande, η οποία χρεοκόπησε πέρυσι υπό το βάρος χρέους ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι η σημαντικότερη απώλεια. Η S&P προειδοποιεί όταν αν οι πωλήσεις δεν ανακάμψουν, τότε θα δούμε κι άλλες χρεοκοπίες εταιρειών.
Ταυτόχρονα, δε φαίνεται ανάκαμψη της ζήτησης για σπίτια στην Κίνα, καθώς η χώρα φαίνεται να περνάει μία δημογραφική αλλαγή, με επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού και αστικοποίηση.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος στο θέμα είναι το γεγονός ότι τα ακίνητα και η ιδιοκατοίκηση είναι πολύ σημαντικά για τους Κινέζους, με το 70% του προσωπικού πλούτου του κάθε πολίτη να σχετίζεται με αυτό.
Οι «προ-πωλήσεις» αντιστοιχούν στο 70% με 80% των πωλήσεων σπιτιών και είναι μία συνηθισμένη πρακτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα περισσότερα προβλήματα από την άρνηση των αγοραστών να πληρώσουν τα δάνεια, καθώς δεν ολοκληρώνονται οι κατασκευές.
Βέβαια, και η άρνηση πληρωμής οφείλεται στην καθυστέρηση των εταιρειών να παραδώσουν τα σπίτια, με αποτέλεσμα μία τόσο σημαντική δραστηριότητα για την Κινεζική οικονομία να έχει πέσει σε ένα φαύλο κύκλο…