Πάνω από 60 χώρες παλεύουν να αγοράσουν αγροτικά προϊόντα
Πάνω από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο παλεύουν να αγοράσουν αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με την ειδική task force του ΟΗΕ που ιδρύθηκε στις αρχές της χρονιάς για να αντιμετωπίσει την διατροφική ανασφάλεια στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Politico, η task force επικεντρώνεται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, όπως η Κολομβία, το Μαλάουι, το Πακιστάν και η Μιανμάρ.
Όμως, σε σύνοψη της συνάντησης των αξιωματούχων του ΟΗΕ που έγινε στις 28 Ιουλίου τονίζεται ότι η ομάδα κρούσης «συνεχίζει να επικεντρώνεται στο… υψηλό κόστος των εισαγωγών που επηρεάζει την ισορροπία των πληρωμών σε περισσότερες από 60 χώρες», καθώς και στις προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων που προκύπτουν από την υποτίμηση των συναλλαγματικών αξιών στους εθνικούς προϋπολογισμούς, που παλεύουν να εξασφαλίσουν «βασικές εισαγωγές».
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δημιούργησε την ομάδα κρούσης με τα 32 μέλη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία από τις σημαντικότερες χώρες – παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, ώστε να κάνει προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κρίση στην ενέργεια, τα οικονομικά και τα τρόφιμα.
Το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Politico είναι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 4 Αυγούστου, που αναφέρει τα αποτελέσματα της συνάντησης της 28ης Ιουλίου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «στη Σιέρρα Λεόνε, η κατανάλωση θρεπτικών τροφών από φτωχούς μειώνεται διαρκώς εξ αιτίας της αύξησης των τιμών τροφίμων. Παρόμοιοι κίνδυνοι αναφέρονται στην Κολομβία, στο Κογκό, στον Ισημερινό, στο Ιράκ, στην Κένυα, στο Μαλάουι και τη Μαυριτανία».
Και προσθέτει ότι «καταναλωτικές ενώσεις αναφέρουν ότι οι τιμές αυξάνονται με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς στο Πακιστάν, στη Μιανμάρ, στο Περού, στο Μαλάουι, στο Μπουρουντί και τη Νιγηρία με όλο και περισσότερους ανθρώπους να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Περίπου 12 κυβέρνησης βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αναζητούν ευκαιρίες για μείωση του χρέους».
Αυτή η ανεπίσημη ομάδα κρούσης έχει συναντηθεί 13 φορές φέτος, όμως δεν υπάρχει καμία αναφορά της ύπαρξής της στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ.
Πρόσφατα, ο ΟΗΕ, μαζί με την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία, μεσολάβησε για να επιτευχθεί συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τρία λιμάνια της Ουκρανίας για να ανακουφιστούν οι πιο φτωχές χώρες, που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα με την επάρκεια των ειδών διατροφής.