Ανησυχίες αναλυτών για νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου

Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, όμως η παροχή θα περιοριστεί ξανά εν όψει του χειμώνα, εκτιμά η διευθύντρια του Energy Aspects, Amrita Sen, η οποία εκτιμά ότι οι τιμές είναι πιθανό να αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά προς τα 120 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος της χρονιάς, γεγονός που θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα η τιμή του μαύρου χρυσού στις αγορές υποχώρησε ακόμα και κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η Amrita Sen είπε σε συνέντευξή της στο Bloomberg ότι οι χαμηλές τιμές κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθούν βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας όμως ότι για τα διυλιστήρια σύντομα θα ξεκινήσει η περίοδος της συντήρησης, η οποία ιστορικά μειώνει τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό δε σημαίνει ότι οι ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου στις αγορές έχουν ηρεμήσει.

Το Νοέμβριο, για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν να βγάζουν στην αγορά πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Η Κίνα, επίσης, θα χρειαστεί περισσότερο πετρέλαιο, καθώς εκτιμάται ότι τα περιοριστικά μέτρα για τον Covid θα αρχίσουν να χαλαρώνουν, εν όψει και του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο αναμένεται να επιβεβαιώσει την τρίτη θητεία του Σι Ζινπίνγκ στην ηγεσία.

Τον επόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το μερικό εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, με αποτέλεσμα να χαθούν από την αγορά άλλα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

«Η αγορά θα πιεστεί πάρα πολύ γρήγορα», τόνισε η Amrita Sen.

Και όλα αυτά σε μία στιγμή που οι σημαντικότερες χώρες παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου δεν βοηθούν ώστε να ανακουφιστεί η αγορά. Την περασμένη εβδομάδα, οι χώρες μέλη του OPEC+ συμφώνησαν σε μία πολύ μικρή αύξηση της παραγωγής του αργού πετρελαίου.

Τέλος, οι χώρες της G7 ετοιμάζονται να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού, κάτι που, όπως τονίζουν οι αναλυτές, θα προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, που θα επιχειρήσει να απαντήσει με μείωση της παραγωγής, κάτι που βέβαια θα δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ