Politico: Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για ένα θερμότερο κόσμο

Φωτογραφία shutterstock

Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για ακραία ζέστη, όπως μας έδειξε η εμπειρία αυτού του δραματικού Ιουλίου, υποστηρίζει σε άρθρο του το Politico.

Αυτό είναι προφανές κατ’ αρχάς από τον τραγικό απολογισμό – μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.000 άνθρωποι στην Ισπανία και την Πορτογαλία – ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όταν έρθουν στοιχεία από τον καύσωνα στη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τα Βαλκάνια.

Το ότι η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη φάνηκε από τις τεράστιες πυρκαγιές στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία και αντί να χρησιμοποιεί επιπλέον εναέρια μέσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σε διαπραγματεύσεις για να τα αγοράσει.

Το ότι η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη, λέει το Politico, φάνηκε από τις επιπτώσεις του κύματος καύσωνα και στην οικονομία – με την ενέργεια, τις μεταφορές και την τεχνολογική υποδομή να μη λειτουργούν αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Και καθώς οι θερμοκρασίες σπάνε ιστορικά ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βρετανία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός: η ακραία ζέστη και ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που βιώσαμε θα έρχονται όλο και συχνότερα όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση.

Η ζέστη είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή για την Ευρώπη. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από καύσωνες μεταξύ 76.000 και 128.000 άνθρωποι.

Και, μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι μεγαλύτερες απώλειες δεν συνέβησαν στις ζεστές χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία, γεγονός που δείχνει τις συνέπειες των πολιτικών… ή της έλλειψής τους.

Αρκετές χώρες άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση μετά το φονικό καύσωνα του 2003. Η Γαλλία, για παράδειγμα, υιοθέτησε ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τον καύσωνα, ενώ πέντε χρόνια μετά, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας ζητούσε σχέδια πρόληψης από τις τοπικές αρχές και ανακάλυπτε ότι το 80% δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, η Γερμανία δεν είναι προετοιμασμένη ούτε για τις δασικές πυρκαγιές και ενώ μαίνονται οι πυρκαγιές, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με απίστευτη γραφειοκρατία για να μπορέσουν να κατασβέσουν μία φωτιά.

Μπορεί να χρειαστούν ώρες για να δοθεί εντολή κατάσβεσης, την ώρα, όπως λέει το Politico, που στην Ελλάδα οι αρχές κατάφεραν να στείλουν 15 αεροπλάνα στην πυρκαγιά της Αττικής μέσα σε 26 λεπτά.

Η προετοιμασία για τους καύσωνες αφορά επίσης και την οικονομία. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο καύσωνας είχε ως συνέπεια να μη λειτουργούν κρίσιμες υποδομές. Για παράδειγμα, στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνο, πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν, λόγω της ζημιάς στους αεροδιαδρόμους από τη ζέστη. Κλειστό ήταν και μεγάλο μέρος σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ στο Άμστερνταμ, οι αρχές ψέκαζαν με νερό τις γέφυρες για να παραμείνουν σε λειτουργία. Στην Ιταλία, έκλεισαν δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές εξ αιτίας των πυρκαγιών. Στη Γαλλία και το Βέλγιο, σταμάτησε η λειτουργία κάποιων πυρηνικών εργοστασίων, ενώ μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις υπηρεσίες cloud της Google και της Oracle στη Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ