Η αύξηση της βενζίνης θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή στη Λατινική Αμερική
Για ένα δύσκολο Φθινόπωρο με αναταραχή ετοιμάζονται οι χώρες της Νοτίου Αμερικής, καθώς η άνοδος των τιμών υγρών καυσίμων είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μεγάλες διαδηλώσεις το επόμενο διάστημα.
Ήδη οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων έχουν προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στην Αργεντινή, το Εκουαδόρ και τον Παναμά. Ενώ και οι γειτονικές χώρες είναι πιθανό να εξεγερθούν εν όψει των αυξήσεων των τιμών στην αντλία, καθώς η περιοχή δε διαθέτει εναλλακτικά μέσα μετακίνησης, όπως προηγμένους σιδηρόδρομους ή θαλάσσιες συγκοινωνίες, όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.
Αναλυτές τονίζουν ότι ειδικά σε αυτές τις χώρες, οι αυξήσεις των τιμών επηρεάζουν το σύνολο των προϊόντων και την οικονομία.
Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι κάποιοι τομείς της οικονομίας απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων σε σχέση με παλαιότερα – παραδόξως για να αντισταθμιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Στο Εκουαδόρ, όπου οι μπανάνες είναι το βασικό εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν, αντλίες βενζίνης χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν νερό εντός και εκτός των φυτειών μπανάνας – μία ανάγκη που έχει ενταθεί εξ αιτίας των αυξημένων βροχοπτώσεων στη χώρα, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Μάλιστα, εκτιμούν ότι η παραγωγή μπανάνας στη χώρα είναι φέτος μειωμένη κατά 7% σε σχέση με πέρυσι – εν μέρει εξ αιτίας της αύξησης των τιμών καυσίμων.
Ένα αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Κολομβία, όπου οι κάτοικοι απολαμβάνουν κάποιες από τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων στον κόσμο. Παρόλα αυτά, ο νέος τιμοκατάλογος που αποφάσισε στις αρχές Ιουλίου το υπουργείο Ενέργειας ταρακούνησε ολόκληρη τη χώρα.
Ειδικά για την αλιεία – όπου η βενζίνη είναι απαραίτητη για να μετακινηθούν τα πλοία – η αύξηση των τιμών βενζίνης είναι καθοριστικός παράγοντας για την κερδοφορία των ψαράδων.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κατά 0,4% στο 2,3%, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την παγκόσμια αύξηση των τιμών.
Επίσης, εκτίμησε ότι οι εν λόγω χώρες έχουν χάσει το ισοδύναμο του 1,7% του ΑΕΠ τους εξ αιτίας καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αδυναμία των κυβερνήσεων των εν λόγω χωρών να ξοδέψουν αρκετά για να βοηθήσουν τους πολίτες που πλήττοντας από τις αυξήσεις των τιμών και άρα να ηρεμήσουν τις αντιδράσεις.
Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ αναγκάστηκε – υπό το βάρος των διαδηλώσεων – να μειώσει την τιμή της βενζίνης, ωστόσο η απόφαση αυτή θα στερήσει τρία δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό έως το τέλος της χρονιάς.
Στην Αργεντινή, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των αντιδράσεων που έφεραν οι αυξήσεις των τιμών.
Και, όπως λένε χαριτολογώντας αρκετοί, η μόνη ελπίδα για κοινωνική συνοχή στη χώρα θα είναι η ομάδα ποδοσφαίρου να κερδίσει το Μουντιάλ του Κατάρ στο τέλος της χρονιάς.