Είστε πλούσιος; Δείτε πώς καθορίζεται ο πλούτος
Είστε πλούσιος; Μία συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν οι άνθρωποι είτε για τον εαυτό τους είτε για άλλους ανθρώπους – πόσο πλούσιος είναι κανείς σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ή αν κερδίζει τα ίδια, περισσότερα ή λιγότερα με άλλους στην ηλικία τους και με το ίδιο μορφωτικό επίπεδο.
Μία νέα έρευνα από το L’Observatoire des Inégalités, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που μελετά τις ανισότητες στη γαλλική κοινωνία, επιχείρησε να ορίσει το τι σημαίνει να είναι κανείς πλούσιος.
Για να θεωρηθεί κάποιος πλούσιος πρέπει να έχει εισόδημα, λέει η γαλλική μελέτη, ύψους 3.673 ευρώ το μήνα – το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από το μέσο εισόδημα ενός Γάλλους και αφορά περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα.
Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών θεωρείται πλούσιο, αν έχουν συνδυαστικό μηνιαία εισόδημα 7.713 ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το μηνιαίο εισόδημα για να θεωρηθεί κάποιος πλούσιος στη μελέτη που έγινε το 2020, όταν για να θεωρηθεί κάποιος πλούσιος στη Γαλλία έπρεπε να έχει εισόδημα 3.470 ευρώ το μήνα.
Το 1% του πληθυσμού μπορεί να θεωρηθούν «σούπερ-πλούσιοι» αν έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα 7.180 ευρώ το μήνα.
Στη Γαλλία, αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι που έχουν αυτό το εισόδημα ή και υψηλότερο είναι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία – με το μέσο όρο να φτάνει τα 57 έτη – δεν έχουν πια παιδιά στο σπίτι για να φροντίζουν, έχουν τα δικά τους ακίνητα και βρίσκονται σε θέσεις διευθυντών στο χώρο εργασίας τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, από τη νέα έρευνα προκύπτει ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι όσον αφορά στη συνολική περιουσία και όχι μόνο το εισόδημα είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία – το 70% είναι πάνω από 50 ετών – το 39% είναι συνταξιούχοι και το 28% ζουν στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία είναι ο Bernard Arnault, Πρόεδρος της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο και η περιουσία του είναι ισοδύναμη με την αξία ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας που υπάρχει στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.
Η μελέτη αυτή είναι η δεύτερη που γίνεται, με το ερώτημα «Ποιος θεωρείται πλούσιος» και έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως βάση συζήτησης σχετικά με την ποιότητα ζωής και την παγκόσμια ανισότητα.
Και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη, στο ερώτημα «Ποιος θεωρείται πλούσιος», η απάντηση που δίνεται συνήθως είναι «αυτός που έχει πολλά». Τώρα, ξέρουμε και πόσα είναι τα «πολλά»…