Τι σημαίνει για τη Wall Street η αποχώρηση της Sandberg από το Facebook
Όταν η Σέριλ Σάντμπεργκ άρχισε να δουλεύει για το Facebook το 2008, πολλοί την αποκαλούσαν «η ενήλικη στο δωμάτιο» που θα μπορούσε να βοηθήσει τον συνιδρυτή της εταιρείας, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, που τότε ήταν μόλις 24 ετών, να μετατρέψει το κοινωνικό δίκτυο σε μία εταιρεία που θα μπορούσε να εμπιστεύεται η Wall Street.
Σχεδόν μιάμιση δεκαετία μετά, η Σάντμπεργκ ανακοίνωσε την επικείμενη αποχώρησή της από τη θέση της. Η αλήθεια είναι ότι συνέβαλε καθοριστικά στο να αναπτυχθεί ο διαφημιστικός τομέας της εταιρείας, που έχει πλέον εξελιχθεί στη βασική πηγή εισοδήματος μιας επιχείρησης, της οποίας η αξία έχει ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Και ταυτόχρονα καθόρισε τις σχέσεις με τις μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, καθώς το Facebook επεκτεινόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Καθώς η Σάντμπεργκ φεύγει από την εταιρεία, ο Ζούκεμπεργκ και το Facebook που εν τω μεταξύ βαφτίστηκε Meta Platforms, θα είναι δύσκολο για τους επενδυτές να τους εμπιστευτούν.
Και μετά την ανάρτηση του Ζούκεμπεργκ ότι δε θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει το ανώτερο στέλεχος του, οι επενδυτές, αλλά και οι χρήστες θα πρέπει να ανησυχούν για το μέλλον μίας επιχείρησης που προσπαθεί να αναρριχηθεί σε μία δεσπόζουσα θέση αυτού που ο Ζούκεμπεργκ θεωρεί επόμενη γενιά του διαδικτύου.
Ο Ζούκεμπεργκ έχει δεχτεί έντονη κριτική τα προηγούμενα χρόνια για τον ανησυχητικό τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη η εταιρεία του ώστε ο ίδιος να έχει τον απόλυτο και πλήρη έλεγχο, καθώς και για τα πολλά λάθη που έχουν γίνει – από τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί επιβλαβές περιεχόμενο έως τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών και πολλά άλλα.
Το τελευταίο διάστημα, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ οδηγεί τη μετάβαση της εταιρείας στο μετα-σύμπαν ξοδεύοντας δισεκατομμύρια στην προσπάθεια να κάνει πραγματικότητα την εικονική πραγματικότητα.
Αλλά χωρίς το δεξί του χέρι που είχε σημαντική επιρροή πάνω του και, κυρίως τον επανάφερε στην πραγματικότητα ειδικά στις πρώτες μέρες του Facebook, πώς θα μπορέσουν τώρα οι επενδυτές να εμπιστευτούν τον Ζούκεμπεργκ ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες.
Ο Ζούκεμπεργκ δήλωσε ότι θα αντικαταστήσει την Σάντμπεργκ το Φθινόπωρο με το στέλεχος, Χαβιέ Ολιβάν, αλλά τόνισε ότι δεν αναμένεται να αντικαταστήσει την Σάντμπεργκ στην υποδομή της εταιρείας, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πόση επιρροή θα έχει ο Ολιβάν στη διοίκηση.
Βέβαια, η Σάντμπεργκ δεν είναι αμέτοχη στα προβλήματα του Facebook. Μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2016, ο Ζούκεμπεργκ έριξε το φταίξιμο στην Σάντμπεργκ και την ομάδα της για τις κατηγορίες που δέχτηκε η εταιρεία για το ρόλο της στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Αλλά, τουλάχιστον έτρεχε την εταιρεία σα μία επιχείρηση και όχι σαν ένα εργαστήριο τεχνολογίας όπως πιστεύει ο Ζούκεμπεργκ ότι είναι το Facebook, χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεων του.
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, οι επενδυτές έκαναν τα στραβά μάτια λάθη του Ζούκεμπεργκ, απολαμβάνοντας τα κέρδη, τα οποία όμως οφείλονταν, κατά κύριο λόγο, στη Σάντμπεργκ. Η επόμενη μέρα είναι αμφίβολη…