Πώς επηρεάζουν τα κινεζικά lockdown τις πολυεθνικές εταιρείες

Κίνα/ Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιχειρήσεις έχουν κάνει προσπάθειες να μεταφέρουν τουλάχιστον κάποιες δραστηριότητές τους εκτός της Κίνας, εξ αιτίας του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις δεν αποδείχτηκαν αρκετές για να διασώσουν τις εταιρείες από το πλήγμα που έφεραν τα lockdown στη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, η Apple προειδοποίησε για σημαντικές απώλειες εξ αιτίας της έξαρσης της πανδημίας στην Κίνα, τονίζοντας ότι διάφορα προβλήματα με την αλυσίδα ανεφοδιασμού θα πλήξουν τις πωλήσεις χάνοντας από 4 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τρίμηνο που διανύουμε.

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft επίσης ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο μέρους της παραγωγής στην Κίνα έπληξε την παροχή των λάπτοπ, Surface, και της κονσόλας, Xbox, πράγμα που ίσως επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα τριμήνου. Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας βρίσκονται στην Κίνα.

Ισχυρό πλήγμα έχουν δεχτεί και οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, με κάποιες να κλείνουν προσωρινά εργοστάσια παραγωγής, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι πωλήσεις ή να καθυστερούν οι παραδόσεις νέων αυτοκινήτων.

Δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, η Volkswagen και η Toyota υποχρεώθηκαν να σταματήσουν προσωρινά την παραγωγή τους για αρκετές εβδομάδες. Και παρότι πλέον τα εργοστάσιά τους έχουν ξαναρχίσει να λειτουργούν, και οι δύο προειδοποίησαν ότι επαναφέρουν σταδιακά την παραγωγή τους, λόγω των προβλημάτων ανεφοδιασμού.

Η Tesla, που έχει ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής στη Σαγκάη, επίσης κατάφερε να ξαναρχίσει την παραγωγή της τον περασμένο μήνα, μετά από το κλείσιμο που διήρκησε αρκετές εβδομάδες. Το Reuters μετέδωσε μάλιστα ότι μετά το άνοιγμα, η Tesla αντιμετωπίζει τεράστια θέματα με την παραγωγή, λόγω των προβλημάτων ανεφοδιασμού.

Αντίστοιχα προβλήματα έχει αντιμετωπίσει και η Amazon, εξ αιτίας των προβλημάτων στην αποστολή δεμάτων.

Και παρά το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει αισιοδοξία για ομαλοποίηση της κατάστασης, η αλήθεια είναι ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η «πολιτική μηδενικών κρουσμάτων» του Σι Ζινπίνγκ θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιρειών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του CNN, τουλάχιστον 31 Κινεζικές πόλεις βρίσκονται είτε σε ολικό είτε σε μερικό lockdown, γεγονός που επηρεάζει 214 εκατομμύρια πολίτες και άρα καταναλωτές.

Η κατάσταση αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναθεωρήσεις των προβλέψεων κερδών των εταιρειών, αλλά και αναθεωρήσεις των προβλέψεων ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ