Η μάχη της Τουρκίας με τον πληθωρισμό

Φωτογραφία: AP Images

Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μία πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Αφότου η λίρα έχασε τη μισή της αξία μέσα σε ένα χρόνο, η χώρα παλεύει με εντυπωσιακά υψηλό πληθωρισμό., που επισήμως φτάνει το 61,14%.

Όπως επισημαίνει, από επιτόπιο ρεπορτάζ της η Guardian, ένα κιλό αλεύρι στοίχιζε 110 λίρες τον Ιανουάριο και τώρα στοιχίζει 220.

Όταν το Φεβρουάριο ο επίσημος πληθωρισμός ξεπέρασε το φράγμα του 50% έσπασε ρεκόρ δύο δεκαετιών και κατέστη τεράστιο πρόβλημα για την κυβέρνηση του Ερντογάν. Ο υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, επέμεινε ότι η αύξηση ήταν «προσωρινή», ενώ ο Ερντογάν υποσχέθηκε να προστατεύσει τους Τούρκους από τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η βασική αιτία της εκτόξευσης του πληθωρισμού παραμένει η εμμονή του Τούρκου Προέδρου να διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, πιστεύοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την παραγωγή – παρά την αντίθετη γνώμη όλων των ειδικών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει προχωρήσει και σε πολύ συχνές αλλαγές στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, με την Τουρκία να μετρά ήδη τέσσερις διαφορετικούς διοικητές μέσα σε τρία χρόνια.

Όπως είναι φυσικό, ο πληθωρισμός έχει γίνει κεντρικό πολιτικό θέμα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, μάλιστα, απέλυσε τον Ιανουάριο τον επικεφαλής της TÜİK, της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, εξ αιτίας του πληθωρισμού – ρεκόρ που προέρχεται από τα επίσημα στοιχεία.

Βέβαια, η ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, Enag, που παρακολουθεί τον πληθωρισμό με βάση το μετρικό σύστημα της κυβέρνησης, εκτιμά ότι ο πραγματικός πληθωρισμός στη χώρα ανήλθε το Μάρτιο στο 142,63%. Άλλωστε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα νούμερα της Enag ήταν υπερδιπλάσια των αριθμών που έδινε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία επιδεινώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει δώσει σημαντική ώθηση στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως και, κυρίως, στο σιτάρι.

Ειδικά για την Τουρκία, η αύξηση είναι ακόμα σημαντικότερη λόγω της διολίσθησης της λίρας έναντι του δολαρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόλις και μετά βίας το 53,6% των Τούρκων καταφέρνει να τα βγάζει πέρα, καλύπτοντας μόνο τις βασικές του ανάγκες, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Ταυτόχρονα, το κόστος ενέργειας στη χώρα άρχισε να αυξάνεται δραστικά από τις αρχές της χρονιάς, ενώ η Τουρκία εισάγει σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Τουρκικής κυβέρνησης να μεσολαβήσει στην κρίση της Ουκρανία ώστε να ξεπεραστεί και η οικονομική κρίση δείχνουν να φέρνουν αποτέλεσμα μεταξύ των πολιτών, με τα ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν – που βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση – να έχουν πάρει ξανά την ανιούσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ