Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων μέσω Κίνας!

Φώτο: Shutterstock

Μακριά από τα πεδία της μάχης στην Ουκρανία, ένας άλλος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα χωρίς να είναι φανερός ο «εχθρός».

Αποκαλυπτική έρευνα του Check Point Research έδειξε ότι την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν κατακόρυφα οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο χώρες του ΝΑΤΟ. Πηγή αυτών των επιθέσεων ήταν κινεζικές διευθύνσεις.

«Καθώς η σύγκρουση Ρωσίας- Ουκρανίας εντείνεται, μας κίνησαν την περιέργεια οι κυβερνοεπιθέσεις μέσω Κίνας και βλέπουμε σημαντική αύξηση τους. Είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν υπογραμμίσουμε ότι δεν μπορούμε να αποδώσουμε αυτές τις επιθέσεις σε κινεζικές οντότητες» σημειώνει η έρευνα, συμπληρώνοντας ότι είναι καθαρό πως χάκερς χρησιμοποιούν κινεζικές διευθύνσεις για να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, τα βασικά ευρήματα της έρευνας για την περασμένη εβδομάδα, είναι τα εξής:

ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως μέσω Κίνας ήταν αυξημένος κατά 72% σε σύγκριση με τον αριθμό αυτών των επιθέσεων πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και 60% αυξημένος σε σχέση με τις 3 πρώτες εβδομάδες του πολέμου

ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων μέσω Κίνας σε εταιρικά δίκτυα χωρών του ΝΑΤΟ ήταν αυξημένος κατά 116% σε σχέση με τα προ εισβολής επίπεδα και 86% αυξημένος σε σύγκριση με τις 3 πρώτες εβδομάδες του πολέμου

η αύξηση είναι σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως στο ίδιο χρονικό διάστημα

Η εντυπωσιακή αυτή εικόνα μπορεί να εξηγηθεί ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δείχνει πού ακριβώς είναι πιο εύκολο και φτηνό να στήσει κανείς ένα τέτοιο δίκτυο ή πού είναι πιο επίκαιρο να κρύβεις την πραγματική προέλευση αυτών των επιθέσεων. Θα μπορούσε, όμως, να δείχνει και πώς διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή η «κυβερνοκίνηση» παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη έχει σημάνει προ πολλού συναγερμός για την ένταση και την έκταση των κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες, πλέον, συγκαταλέγονται στα υψηλότερα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο σχεδιασμό τους. Σύμφωνα με την αξιολόγηση των απειλών του οργανωμένου εγκλήματος στο διαδίκτυο, την οποία εκπόνησε η Europol, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης λόγω της πανδημίας επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη διάφορων κυβερνοαπειλών. Μόλις χθες, η Κομισιόν πρότεινε διαπραγματευτική εντολή, που θα δίνει στην ΕΕ τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις μιας νέας διεθνούς σύμβασης για την καταπολέμηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφοριών και των επικοινωνιών για εγκληματικούς σκοπούς.

Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη εμπλέκονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, κυρίως σε παράνομη εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας, απάτη, παράνομη διακίνηση μεταναστών και εμπορία ανθρώπων. Το 2019 τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος στις κύριες εγκληματικές αγορές ανήλθαν στο 1 % του ΑΕΠ της ΕΕ, δηλαδή σε 139 δισ. Ευρώ!

Το πλήγμα στα οικονομικά του εγκλήματος είναι, πάντως, το κλειδί για την αποκάλυψη, την καταστολή και την αποτροπή του εγκλήματος. Πάνω από το 60% των εγκληματικών δικτύων, που δρουν στην ΕΕ, εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και πάνω από το 80 % χρησιμοποιούν νόμιμες επιχειρήσεις ως βιτρίνα των δραστηριοτήτων τους, ενώ μόλις το 1 % των περιουσιακών στοιχείων εγκληματικής προέλευσης κατάσχεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ