Το 2022 θα ήταν η χρονιά του Σι Ζινπίνγκ

Το διάγγελμα του Σι Τζινπίνγκ / AP Images

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, σίγουρα περίμενε με ανυπομονησία το 2022, τη χρονιά κατά την οποία αναμένεται να ανανεωθεί για τρίτη φορά η θητεία του στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Και σίγουρα ήλπιζε ότι θα ήταν μία καλή και ήρεμη χρονιά, κάτι που πλέον δε φαντάζει τόσο πιθανό…

Αντί, λοιπόν, να προετοιμαστεί για μία ήρεμη μετάβαση στην τρίτη θητεία, οι διαρκείς κρίσεις απειλούν το στάτους κβο, με τη χώρα του να αντιμετωπίζει μία μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και τη σύμμαχο Ρωσία να έχει ξεκινήσει ένα βάναυσο, διεθνώς καταδικαστέο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος ξεκίνησε μερικές εβδομάδες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε την άνευ όρου συνεργασία του με τη Μόσχα, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους διπλωμάτες της Κίνας βάζοντάς τους μπροστά σε ένα υπαρξιακό ερώτημα για το μελλοντικό ρόλο της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Και παρά το γεγονός ότι η πορεία του Σι προς την τρίτη θητεία δεν θα επηρεαστεί από τη διπλή αυτή κρίση, ο 68χρονος Πρόεδρος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για το πώς θα κινηθεί και στο πεδίο του κορωνοϊού, αλλά και στο Ουκρανικό ζήτημα κατά το 20ο Συνέδριο του Κόμματός του το Φθινόπωρο.

Αναλυτές τονίζουν ότι ο Σι έχει καταφέρει – με διάφορους τρόπους – να εξαλείψει την αντιπολίτευση στη χώρα του, όμως οι προσδοκίες των πολιτών για καλύτερη ζωή δε σταματούν. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα για έναν ηγέτη που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια αυξάνοντας διαρκώς την εξουσία που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του, ενώ επέβλεπε ο ίδιος την αναθεώρηση του Συντάγματος – δίνοντας στον εαυτό του τη δυνατότητα να συνεχίσει να εκλέγεται Πρόεδρος για πάνω από δύο θητείες.

Οι περιπέτειες του Σι

Όσον αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας, η θέση τη Κίνας έχει αφήσει πολλά περιθώρια για ερμηνείες. Λίγες μέρες πριν την εισβολή και κατά την Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ο Σι Ζινπίνγκ συναντιόνταν για πρώτη φορά με κάποιο ξένο ηγέτη – το Βλαντιμίρ Πούτιν – μετά από δύο χρόνια.

Εκείνη τη μέρα, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας, εμπορικών σχέσεων και καταδίκασαν από κοινού την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η Κίνα θα έπαιρνε θέση δίπλα στη Ρωσία – μάλλον και ο Πούτιν θα το περίμενε αυτό – το Πεκίνο έχει έκτοτε πάρει σαφείς αποστάσεις – όχι σε επίπεδο ρητορικής – αλλά στην πράξη, μη στηρίζοντας ούτε στο ελάχιστο τη ρωσική οικονομία.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι στην ανανέωση της θητείας του Σι είναι το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού. Όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Κινεζική οικονομία θα δεχτεί πλήγμα εξ αιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για να περιοριστεί η εξάπλωση του Κόβιντ.

Τις τελευταίες ημέρες, ανακοινώνονται χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα σηματοδοτώντας το σημαντικότερο ξέσπασμα της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι ανησυχίες από τον αντίκτυπο που θα έχει η αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία που φέρνει η Ρωσο-ουκρανική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ