Στο τραπέζι επιπλέον φορολογία για τις πετρελαϊκές

Brent Oil

Καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα, τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθούν την ίδια πορεία – και όπως φαίνεται βγάζουν δισεκατομμύρια, χωρίς ουσιαστικά καμία επένδυση.

Η ExxonMobil ανακοίνωσε κέρδη 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, το υψηλότερο ποσό εδώ και επτά χρόνια. Και καθώς οι τιμές ανεβαίνουν, τα κέρδη της εταιρείας φέτος αναμένεται να εκτιναχθούν στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Η BP ανακοίνωσε κέρδη 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και αναμένεται φέτος να φτάσει τα 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτά τα επίπεδα κερδών έχουν ανάψει τη συζήτηση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σχετικά με την ανάγκη να επιβληθεί ένας ειδικός φόρος στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος φόρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τους καταναλωτές από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία έχουν επιβάλει στο παρελθόν τέτοιου είδους φόρους και, μάλιστα, με ευρεία πολιτική συναίνεση. Όμως, αυτή τη φορά, μόνο τα φιλελεύθερα κόμματα φαίνεται να στηρίζουν μία τέτοια κίνηση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει αντιταχθεί στην ιδέα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών του, Ρίσι Σουνάκ, αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο βοήθειας προς τους πολίτες για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη ενέργειας την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην Ουάσιγκτον, από την άλλη, οι Δημοκρατικοί έχουν ταχθεί υπέρ της θέσπισης ενός φόρους γι’ αυτόν το σκοπό υποστηρίζοντας ότι είναι ο πιο δίκαιος τρόπος για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που δεν μπορούν πια να βάλουν βενζίνη στα αυτοκίνητά τους ή να θερμάνουν το σπίτι τους.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, οι Εργατικοί, ζητούν να αυξηθούν οι φόροι στα κέρδη που αποκομίζουν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα και τα χρήματα να δοθούν για την ανακούφιση των πολιτών. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, αν προχωρήσουν με αυτό το σχέδιο, θα αυξήσουν σε ιστορικά επίπεδα τη φορολογία των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα για εκατοντάδες δολάρια επιδότησης σε νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Βέβαια, η προϋπόθεση για να υπάρχουν οφέλη από αυτόν το φόρο είναι η τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται στα 120 δολάρια το βαρέλι – ποσό το οποίο είχαν ξεπεράσει πριν από δύο εβδομάδες. Όμως, έκτοτε οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Επίσης, όσον αφορά στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει εκφραστεί για την εν λόγω νομοθεσία και σίγουρα λείπουν ψήφοι για να περάσει από τη Γερουσία.

Όσοι αντιτίθενται σε τέτοια μέτρα, υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους οι φόροι θα είχαν ως αποτέλεσμα οι Βρετανικές και οι Αμερικανικές πετρελαϊκές να μην προσπαθούν να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή – αίτημα που έχει γίνει από τις Δυτικές κυβερνήσεις για την ταχύτερη απεμπλοκή από το Ρωσικό πετρέλαιο.

Ειδικοί εκτιμούν ότι θα οδηγούσε τις εταιρείες σε μείωση των επενδύσεων ώστε να καλύψουν τις απώλειες από τη μείωση του ρωσικού πετρελαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ