Η Κίνα παίρνει σαφείς αποστάσεις από τη Ρωσία

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας/ Φωτογραφία Ramil Sitdikov

Με ήσυχο, αλλά σαφή τρόπο, η Κίνα παίρνει αποστάσεις από τη Ρωσία και την πληγείσα από τις κυρώσεις οικονομία της, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι η φιλία τους «δεν έχει όρια».

Βέβαια, αυτή η ανακοίνωση έγινε πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Τώρα, με τη Ρωσική οικονομία να πλήττεται με σαρωτικές κυρώσεις από ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι η θέληση, αλλά και η δυνατότητα της Κίνας να βοηθήσει τη γειτονική της χώρα είναι περιορισμένη.

Το Πεκίνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως θέλει να αποφύγει πάση θυσία το ενδεχόμενο να επηρεαστεί από τις κυρώσεις, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει «αναποτελεσματικό μέσο» για την επίλυση της κρίσης.

Άλλωστε, οι φόβοι για αμερικανικές κυρώσεις σε Κινεζικές εταιρείες έστειλαν στα τάρταρα την περασμένη εβδομάδα τους δείκτες των Κινεζικών αγορών. Η τάση αντιστράφηκε την Τετάρτη όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για να δώσει ώθηση στην οικονομία και να διατηρήσει σταθερές τις αγορές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βοηθήσει στρατιωτικά και οικονομικά τη Ρωσία, όμως το Πεκίνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «παραπληροφόρηση».

Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σκοινί, στηρίζοντας στα λόγια τη Ρωσία, χωρίς όμως να κάνει κάτι που να εκνευρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Πεκίνο και η Μόσχα επιθυμούν στρατηγικά να προκαλέσουν τη Δύση, ωστόσο, οι Κινεζικές τράπεζες θα καταστραφούν αν χάσουν τα αμερικανικά δολάρια, ενώ πολλές Κινεζικές βιομηχανίες δεν μπορούν να στερηθούν την αμερικανική τεχνολογία και να επιβιώσουν.

Και παρά το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, το Πεκίνο σίγουρα έχει άλλες προτεραιότητες. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των εμπορικών σχέσεων της Κίνας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο.

Μεταξύ των κινήσεων που έκανε η Κίνα για να δείξει τις αποστάσεις που έχει πάρει από τη Μόσχα είναι, για παράδειγμα, το γεγονός ότι άφησε το ρούβλι να διολισθήσει ακόμα και έναντι του γουάν, η ισοτιμία του οποίου είναι πλήρως ελεγχόμενη από το Πεκίνο.

Η πολυτιμότερη βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει η Κίνα στη Ρωσία είναι μέσω των αποθεματικών της Μόσχας σε γουάν, η αξία των οποίων αγγίζει τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τις κυρώσεις έχουν παγώσει ρωσικά αποθεματικά ύψους 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων – τα μισά του συνόλου – καθώς οι χώρες της Δύσης απέκλεισαν την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Ένα άλλο κομμάτι, στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει η Κίνα, όμως αρνήθηκε το ρωσικό αίτημα, είναι με τα ανταλλακτικά αεροσκαφών. Οι κυρώσεις απαγορεύουν στην Boeing και την Airbus να προμηθεύουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ανταλλακτικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα αεροπλάνα τους κυκλοφορούν χωρίς να έχουν γίνει απαραίτητες επισκευές. Το Πεκίνο αρνήθηκε να προμηθεύσει στη Μόσχα ανταλλακτικά.

Τέλος, όταν ανακοινώθηκε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σταματά τα έργα υποδομών σε Κίνα και Λευκορωσία, η μόνο τράπεζα που θα μπορούσε να βοηθήσει θα ήταν η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, με έδρα το Πεκίνο. Όμως και αυτή ανακοίνωσε ότι επιβάλει τις ίδιες κυρώσεις, αρνούμενη να δώσει χείρα βοηθείας στη Μόσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ