Πώς ο Πούτιν κατέστρεψε το ρούβλι και έφερε τη Ρωσία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

AP Images

Η Ρωσία απαγόρευσε στους πολίτες της να αγοράζουν δολάρια ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την απομόνωση μίας οικονομίας που κάποτε είχε τη φιλοδοξία να μπει στο κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη.

Σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα κατά την οικονομική κρίση του 2008, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και τα στελέχη της κυβέρνησής του προωθούσαν το ρούβλι ως την εν δυνάμει εναλλακτική του αμερικανικού δολαρίου, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό νόμισμα θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Μάλιστα, υποστήριζαν ότι η Ρωσία θα μπει στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Όμως, η προσπάθεια του Πούτιν να κυριαρχήσει στους γείτονές του – ξεκινώντας από την επίθεση στη Γεωργία το 2008 και φτάνοντας μέχρι την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την εισβολή πριν από δύο εβδομάδες στην Ουκρανία – είχαν ως αποτέλεσμα να γκρεμιστεί το οικονομικό όνειρο του αυταρχικού ηγέτη.

Στις αρχές του 2008, με ένα δολάριο αγόραζε κανείς περίπου 25 ρούβλια. Έκτοτε το ρωσικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σημαντικά, με την εισβολή στην Ουκρανία να το σπρώχνει στον γκρεμό.

Την περασμένη Τετάρτη, με ένα δολάριο αγόραζες 117 ρούβλια στη Μόσχα, αφού το νόμισμα υποχώρησε κατά 10% σε νέα ιστορικά χαμηλά. Το ρούβλι είναι πιο αδύναμο από ποτέ και στις διεθνείς αγορές.

Η τελευταία διολίσθηση ήρθε αφότου η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε στους πολίτες να αγοράζουν σκληρά νομίσματα και διέταξε τις τράπεζες να περιορίσουν τις αναλήψεις σε ξένα νομίσματα στα 10.000 δολάρια για τους επόμενους έξι μήνες, κινήσεις που θα μπορούσαν να διατηρήσουν κάποια από τα αποθεματικά των τραπεζών ώστε να στηριχθεί το ρούβλι.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργέι Αλεξασένκο, χαρακτήρισε την εν λόγω στρατηγική ως μία «απίστευτη ανοησία», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε bank run.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Ρωσία παλεύει να αποφύγει μία οικονομική κατάρρευση από τότε που οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι Δυτικοί σύμμαχοι επέβαλαν κυρώσεις στις περισσότερες ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένου του παγώματος περιουσιακών στοιχείων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που μάζευε η Μόσχα για να θωρακίσει την οικονομία της.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτοί τη στιγμή, πάνω από τα μισά ρωσικά αποθέματα σε χρυσό και συνάλλαγμα είναι εκτός ορίων.

Μεταξύ των μέτρων που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είναι ο υπερδιπλασιασμός των επιτοκίων στο 20% και η απαγόρευση πώλησης ομολόγων που κατέχουν ξένοι. Επίσης, ανάγκασε τους εξαγωγείς να αλλάζουν το 80% του συναλλάγματος που παίρνουν σε ρούβλια και απαγόρευσε στους Ρώσους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα εκτός της χώρας.

Η αποτυχία της Μόσχας να στηρίξει το ρούβλι μεταφράζεται σε τεράστιο οικονομικό πλήγμα για τους κατοίκους, καθώς πέραν των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, η χώρα βασίζεται σε εισαγωγές για τα απαραίτητα προϊόντα.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα η Ρωσία θα χρεοκοπήσει υπό το βάρος των κυρώσεων, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς όσο η Μόσχα συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ