Το δολάριο ανεβαίνει… και η ρωσική οικονομία παραπαίει

Φώτο: Shutterstock

Στα υψηλότερα επίπεδα από την Άνοιξη του 2020 ενισχύθηκε το δολάριο την εβδομάδα που μας πέρασε εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, εξ αιτίας των κυρώσεων στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό νόμισμα θεωρείται ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας και η αλήθεια είναι ότι σε εποχές κρίσης, οι επενδυτές το προτιμούν θεωρώντας το ασφαλές. Αυτή τη στιγμή, θεωρείται ακόμα πιο ασφαλές, δεδομένου ότι οι επενδυτές παγκοσμίως ανησυχούν για το ευρώ, επειδή η Ουκρανική κρίση είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Επίσης, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει καλύτερη πορεία αυτές τις μέρες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά για το ίδιο λόγο. Ενώ θετικά είναι τα σημάδια από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ – ειδικά σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας – παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Ώθηση στο δολάριο έδωσε και η πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να προσελκύσει επιπλέον κεφάλαια, την ώρα που τα παγκόσμια αποθεματικά το 2021 ήταν 60% δολάρια.

Βέβαια, το ισχυρό δολάριο μπορεί να πλήξει τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, καθώς τα προϊόντα γίνονται ακριβότερα.

Ο ρωσικός πόλεμος αλλάζει την παγκόσμια οικονομία

Σχεδόν δύο εβδομάδες πολέμου στην Ουκρανία έχουν συνταράξει την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι σαρωτικές Δυτικές κυρώσεις έχουν απομονώσει τη Ρωσία, το νόμισμα της έχει καταρρεύσει και οι τιμές ενέργειας και τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η ρωσική οικονομία του 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η 11η οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πριν από ένα μήνα, η χώρα αύξανε το εμπόριο – ειδικά στον τομέα της ενέργειας – εξάγοντας εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, με τη βοήθεια τεράστιων πετρελαϊκών εταιρειών. Οι Δυτικές εταιρείες επεκτείνονταν στη Ρωσία και οι τράπεζες τους δάνειζαν άφθονα χρήματα γι’ αυτό το σκοπό.

Λίγες μέρες μετά, όμως, το μπαράζ των κυρώσεων έχουν καταστήσει τις ρωσικές τράπεζες ραδιενεργές, οι traders αποφεύγουν συστηματικά το ρωσικό πετρέλαιο και οι Δυτικές εταιρείες φεύγουν από τη Ρωσία ή κλείνουν τα υποκαταστήματά τους στη χώρα.

Οι ρωσικές μετοχές έχουν εκδιωχθεί από τους διεθνείς δείκτες και οι αγοραπωλησίες πολλών Ρωσικών εταιρειών έχουν σταματήσει στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Η αλήθεια είναι ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και άλλες χώρες να λάβουν πρωτοφανείς κυρώσεις. Ακόμα και η Ελβετία, γνωστή για την ουδετερότητά της και το τραπεζικό απόρρητο, ανακοίνωσε κυρώσεις στη Ρωσία.

Ήδη οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Sberbank και η VTB, δεν μπορούν ούτε να κάνουν συναλλαγές σε δολάρια, ενώ πολλές άλλες ρωσικές τράπεζες έχουν αποκοπεί και από το SWIFT, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα μπορούν να συναλλάσσονται με τη Δύση.

Μεταξύ άλλων, οι κυρώσεις δε δίνουν τη δυνατότητα στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να πουλήσει δολάρια για να στηρίξει το ρούβλι, ενώ περιουσιακά στοιχεία αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έχουν παγώσει σε όλον τον κόσμο.

Αμέτρητες Δυτικές εταιρείες σταματούν να πουλούν τα προϊόντα τους στη Ρωσία και κλείνουν καταστήματα και υποκαταστήματα, ενώ οι Ρώσοι έχουν αποκλειστεί ακόμα και από τη χρήση των καρτών τους, Visa, MasterCard και American Express.

Η έλλειψη πληροφόρησης από τη Μόσχα δεν έχει δώσει ακόμα τη δυνατότητα στα Δυτικά ΜΜΕ να μάθουν τις συνέπειες των κυρώσεων, όμως τα πράγματα για τη ρωσική οικονομία είναι κάθε άλλο παρά ρόδινα, όπως ισχυρίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ