Η Κίνα δεν μπορεί να βοηθήσει τη ρωσική οικονομία να σωθεί από τις κυρώσεις
Θα βοηθήσει η Κίνα τη Ρωσία να σωθεί από τις βαριές οικονομικές κυρώσεις; Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Ζινπίνγκ, να αποκαλεί το Ρώσο ομόλογό του, «τον καλύτερο του φίλο» το 2019. Ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, οι δύο χώρες ισχυρίστηκαν ότι η φιλία τους «δεν έχει όρια».
Όμως, όλα αυτά συνέβησαν πριν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία και γίνει ο στόχος πρωτοφανών κυρώσεων από τις Δυτικές χώρες. Τώρα, ήρθε η ώρα να δούμε τη δυνατότητα του Πεκίνου να βοηθήσει τη γειτονική χώρα και σύμμαχό της. Όμως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα.
Όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες, το Πεκίνο δεν έκανε καμία προσπάθεια να βοηθήσει τη Μόσχα αφότου η οικονομία της άρχισε να σφυροκοπάται με κυρώσεις από χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής ελέγχου της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο δε θα συμμετάσχει στις κυρώσεις, ωστόσο δεν προσέφερε και καμία ανακούφιση.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του και του εξέφρασε «την οδύνη της χώρας του για τις επιθέσεις».
Ενώ η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων για Υποδομές, την οποία υποστηρίζει το Πεκίνο, ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι σταματά όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία «όσο είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία».
Ειδικοί εκτιμούν ότι η Κίνα θα συνεχίζει να ρίχνει το φταίξιμο στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της ότι προκαλούν τη Ρωσία, όμως δε θα κάνει οποιαδήποτε κίνηση που θα τη φέρει σε ρήξη με τη Δύση.
Εξ άλλου, οι δύο χώρες έχουν στενές, αλλά περιορισμένες εμπορικές σχέσεις. Πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα.
Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της πρόσφατης επίσκεψής του στο Πεκίνο, οι δύο χώρες υπέγραψαν 15 συμφωνίες, μεταξύ τους και συμβόλαια με τους δύο ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, Gazprom και Rosneft. Ενώ η Κίνα επίσης συμφώνησε να άρει όλους τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού και κριθαριού.
Πέρυσι, το 16% των Κινεζικών εισαγωγών λαδιού προήλθαν από τη Ρωσία, ενώ εισήγαγε και το 5% του φυσικού της αερίου.
Η Ρωσία, από την άλλη, αγοράζει περίπου το 70% των ημιαγωγών που χρησιμοποιεί από την Κίνα. Επίσης εισάγει υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα και εξαρτήματα αυτοκινήτων.
Λίγες μέρες μετά την έναρξη της επίθεσης και την ανακοίνωση των πρωτοφανών κυρώσεων, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο βοηθά με οποιονδήποτε τρόπο τη Ρωσία να περιορίσει το πλήγμα στην οικονομία της.
Ειδικοί δε υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν θέλει η Κίνα να βοηθήσει σε τομείς που δεν υπόκεινται κυρώσεων, οι επιλογές είναι ελάχιστες, καθώς το Πεκίνο θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπο με κυρώσεις, σε μία δύσκολη στιγμή για την οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού και, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει δυτικές κυρώσεις, αλλά και μία διογκούμενη κατασκευαστική φούσκα.