Οι Ρώσοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για δραματικές αλλαγές στη ζωή τους

Φωτογραφία: AP Images

Καθώς οι Δυτικές κυρώσεις εφαρμόζονται, οι Ρώσοι πολίτες ετοιμάζονται για μία δραματική αλλαγή στον τρόπο ζωής του, καθώς τα εισοδήματα και οι αποταμιεύσεις τους μειώνονται σημαντικά, ενώ οι εισαγωγές ακόμα και σε αναγκαία αγαθά σύντομα θα διακοπούν εντελώς.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, πολλές Δυτικές εταιρείες σταμάτησαν τη λειτουργία τους στη Ρωσία για να αποφύγουν νέες κυρώσεις.

Για παράδειγμα, η Apple ανακοίνωσε ότι σταματά να πουλά τα προϊόντα της στη Ρωσία, μετά από αντίστοιχες κινήσεις αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Ford, η General Motors, η Volvo, η Renault και η Jaguar.

Κολοσσιαίες Δυτικές πετρελαϊκές, όπως η Shell και η BP τερμάτισαν τις συνεργασίες τους με ρωσικές εταιρείες στις αρχές της εβδομάδας. Ενώ ακόμα και οι εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, όπως η Disney, σταματούν την κυκλοφορία νέων ταινιών στη Ρωσία.

Στο οικονομικό πλήγμα έρχονται να προστεθούν δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες αποστολής κοντέινερ, η Maersk και η MSC, οι οποίες επίσης σταματούν τις φορτώσεις από και προς τη Ρωσία, καθώς και την αποστολή τροφίμων, φαρμάκων και ανθρωπιστικών προμηθειών.

Οι αποστολές αυτές, σε συνδυασμό με τη βουτιά του ρωσικού νομίσματος, απειλούν να πνίξουν τη ρωσική οικονομία και να στερήσουν από τους πολίτες κρίσιμα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, ρούχα και, φυσικά, τρόφιμα. Και παρά το γεγονός ότι η Ρωσική οικονομία βασίζεται κυρίως σε εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ταυτόχρονα βασίζεται κυρίως σε εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών σε καταναλωτικά προϊόντα.

Μόνο τη Δευτέρα που μας πέρασε, το ρούβλι κατέγραψε απώλειες 25% και πλέον ένα ρούβλι αξίζει λιγότερα από ένα λεπτό. Η πτώση συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, ενώ το αποδυναμωμένο νόμισμα είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις, σε μία χώρα που ο πληθωρισμός ούτως ή άλλως κυμαίνονταν πάνω από το στόχο, ακόμα και πριν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Επίσης, υπήρξαν πολλές αναφορές για πανικό στους κατοίκους, με χιλιάδες να σπεύδουν στα ΑΤΜ και να περιμένουν σε ατελείωτες ουρές για να βγάλουν χρήματα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα απέφυγε το ξεπούλημα στις μετοχές κρατώντας κλειστό το Χρηματιστήριο ολόκληρη την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, διπλασίασε το βασικό επιτόκιο στο 20% σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσει το ρούβλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ