Τι θα γίνει αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου

Αγωγός φυσικού αερίου / Φωτογραφία: Shutterstock

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ελήφθησαν σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας, υπάρχει έντονη ανησυχία στις χώρες της Ευρώπης για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ρωσία υιοθετήσει αντίποινα, που θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αυτό, λένε ειδικοί στο CNN, δε σημαίνει ότι η Ευρώπη δε θα βγάλει το χειμώνα. Το αντίθετο, μάλιστα, απλά η διαδικασία δε θα είναι ούτε εύκολη ούτε φθηνή.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου, Bruegel, σε έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα. Το think tank που εδρεύει στις Βρυξέλλες προειδοποίησε, όμως, τις πολιτικές ηγεσίες ότι «πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για τον ολοκληρωτικό τερματισμό όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση τονίζεται ότι «αν η ΕΕ είναι υποχρεωμένη ή επιθυμεί να αναλάβει το κόστος, είναι δυνατό να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα χωρίς να υπάρξει καταστροφή στην οικονομική δραστηριότητα ή να παγώσει ο κόσμος ή να υπάρξουν προβλήματα στην παροχή ρεύματος. Όμως, θα πρέπει να γίνουν δεκάδες αναθεωρήσεις κανονισμών, να αλλάξουν οι συνήθεις διαδικασίες και λειτουργίες, να ξοδευτούν πολλά χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις».

Χάρη στις πολύ σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη θα μπορέσει να βγάλει το καλοκαίρι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ακόμα και αν η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή αερίου ή αν καταστραφούν σημαντικές υποδομές κατά τη διάρκεια των μαχών.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές του Bruegel τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει να αναλογιστεί το πώς θα ξαναγεμίσει τα αποθεματικά της, ποιες χώρες σε όλη την Ευρώπη βασίζονται στη Ρωσία για να ανάψουν τα φώτα και να θερμάνουν το σπίτι τους.

Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είναι πολύ εκτεθειμένη: Η Ρωσία της παρέχει περίπου το μισό φυσικό της αέριο.

Η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία εισάγουν περίπου το 60% του φυσικού τους αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Πολωνία το 80%.

Αν μειωθούν οι ρωσικές εισαγωγές, η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει τη ζήτηση για αέριο κατά τουλάχιστον 400 τεραβάτ την ώρα ή περίπου 10% με 15% της ετήσιας ζήτησης. Το Bruegel θεωρεί ότι αυτό είναι δυνατόν, όμως θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές στη συγκεκριμένη πολιτική.

Στο σενάριο προβλέπεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εισάγει ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χώρες έχουν αρχίσει ήδη να προγραμματίζουν το μέλλον προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ