Ποιες πολυεθνικές θα πληρώσουν ακριβά την Ουκρανική κρίση
Οι πολυεθνικές εταιρείες με τη σημαντικότερη παρουσία στη Ρωσία είναι αυτές που θα βγουν πιο χαμένες από τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, ειδικά σε περίπτωση που ακολουθήσει νέος γύρος.
Η Ρωσία έχει αρχίσει να πληρώνει το τίμημα για την επιθετικότητά της: η χρηματιστηριακή αγορά και το νόμισμά της διολίσθησαν την εβδομάδα που μας πέρασε, από την ημέρα που ο Ρώσος Πρόεδρος διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.
Την Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε Ρώσους επιχειρηματίες ότι αναμένει περαιτέρω «περιορισμούς» στην οικονομία και κάλεσε τους επιχειρηματίες να λειτουργήσουν με αλληλεγγύη στην κυβέρνηση:
Παρακάτω κάποιες από τις εταιρείες με σημαντική παρουσία στη Ρωσία:
BASF
Η Γερμανική παρασκευάστρια πετροχημικών είναι συνιδιοκτήτρια της Wintershall Dea, μία από τις εταιρείες που στηρίζει οικονομικά τον αγωγό Nord Stream 2, του οποίου η λειτουργία αναβλήθηκε, μαζί με την επενδυτική εταιρεία, LetterOne, του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Μιχαήλ Φρίντμαν. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι από τη Ρωσία προέρχεται το 1% του κύκλου εργασιών της.
BP
Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, με μερίδιο 19,75% στον ενεργειακό κολοσσό, Rosneft. Επίσης, διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο σε πολλές άλλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.
Coca-Cola HBC
Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διαθέτει εργοστάσια εμφιάλωσης στη Ρωσία, την Ουκρανία και σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η ρωσική είναι από τις σημαντικότερες αγορές της και έχει πάνω από 7.000 υπαλλήλους στη χώρα.
Danone
Η γαλλική παρασκευάστρια γιαουρτιών ελέγχει τη ρωσική εταιρεία γαλακτοκομικών, Prostokvanhino, ενώ το 6% των συνολικών πωλήσεων της προέρχεται από τη χώρα.
Engie
Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας είναι μεταξύ των χρηματοδοτών του Nord Stream 2.
Metro
Η γερμανική εταιρεία λιανικής απασχολεί περίπου 10.000 εργαζομένους στη Ρωσία και εξυπηρετεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πελάτες.
Nestle
Η ελβετική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων είχε έξι εργοστάσια στη Ρωσία από το 2020, ενώ οι πωλήσεις της στη χώρα άγγιζαν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Renault
Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει το 69% στην κοινοπραξία Avtovaz, που μεταξύ άλλων κατασκευάζει τα αυτοκίνητα, Lada, τα οποία πωλούνται σε ποσοστό 90% στη Ρωσία.
Rolls-Royce
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η αγορά της Ρωσίας ευθύνεται μόλις για το 2% του κύκλου εργασιών της, όμως εκεί παράγεται το 20% του τιτανίου, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μηχανών αεροπλάνων που φτιάχνει η εταιρεία.
Shell
Η Ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία κατέχει το 27,5% του πρότζετ υγροποιημένου αερίου, Sakhali-2, το οποίο παράγει 10,9 εκατ. τόνους ετησίων και λειτουργείται από την Gazprom. Είναι επίσης μεταξύ των πέντε χρηματοδοτών του Nord Stream 2.
TotalEnergies
Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Ρωσία, με ποσοστό 19,4% στη Novatek, 20% interest στην κοινοπραξία Yamal για υγροποιημένο αέριο, 21.6% στην Arctic LNG 2, 20% στα κοιτάσματα Kharyaga και άλλες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
ExxonMobil
Ο αμερικανός κολοσσός έχει πάνω από 1.000 εργαζομένους στη Ρωσία και δραστηριοποιείται στη χώρα εδώ και 25 χρόνια.
McDonald's
Η αλυσίδα ταχυφαγείων έχει κατατάξει τη Ρωσία στις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της στον κόσμο.
Japan Tobacco
Η Ιαπωνική εταιρεία απασχολεί περίπου 4.000 ανθρώπους στα εργοστάσιά της στη Ρωσία, ενώ οι φόροι που πληρώνει αντιστοιχούν στο 1,4% του προϋπολογισμού της χώρας.
Mitsubishi
Η εταιρεία έχει 141 αντιπροσώπους στη Ρωσία και μετοχές σε διάφορα πετρελαϊκά πρότζεκτ.
Toyota
Το εργαστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αγία Πετρούπολη, κατασκευάζει Camry και Rav4 , απασχολεί 2.600 άτομα, μεταξύ τους και 26 Ιάπωνες.