Η ΕΕ θέλει να κόψει την Αφρική από την Κινεζική επιρροή
Με την Κίνα να μειώνει τις επενδύσεις της στην Αφρική, η Ευρώπη βλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ενισχύσει την επιρροή της.
Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους και Αφρικανούς ηγέτες, η ΕΕ ελπίζει να ανακοινώσει μία σειρά σημαντικών σχεδίων με χρηματοδότηση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Politico, που έχει στη διάθεσή του το προσχέδιο της συμφωνίας, αποκαλύπτει μία λίστα με φιλόδοξα σχέδια για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, την κατασκευή νέων εμπορικών διασυνδέσεων και την επιτάχυνση της μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια.
Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της στρατηγικής, Global Gateway, της ΕΕ που θεωρείται η γεωστρατηγική απάντηση στην Κινεζική πρωτοβουλία, Belt and Road.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ μπορεί να μπει μπροστά εκεί που η Κίνα κάνει πίσω, καθώς το Πεκίνο έχει μειώσει τις επενδύσεις του στην Αφρική, ειδικά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, μίλησε για επενδύσεις αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αφρική – το ένα τρίτο σχεδόν των χρημάτων που είχε ανακοινώσει ότι δεσμεύει παλαιότερα. Τα ίδια ισχύουν και για τα Κινεζικά δάνεια που έπεσαν στο ένα τρίτο επίσης.
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει προσφέρει άλλου είδους βοήθεια, όπως για παράδειγμα τον περασμένο Νοέμβριο που δεσμεύτηκε για 1 δισεκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού πλέον των 200 εκατομμυρίων δόσεων που είχε ήδη δώσει σε Αφρικανικές χώρες.
Το θέμα των εμβολίων είναι και ένα σημείο τριβής μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής, επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να μοιραστούν την πατέντα ώστε να υπάρξει πιο φθηνή παραγωγή εμβολίων.
Μάλιστα, στο μήνυμά του προς τους ηγέτες της Αφρικής τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σι Ζινπίνγκ υπενθύμισε άλλο ένα σημείο έντασης μεταξύ των δύο περιοχών: το αποικιοκρατικό παρελθόν της Ευρώπης.
Πάντως, η Σύνοδος Κορυφής για την Αφρική που γίνεται σήμερα και χθες στις Βρυξέλλες έχει καθυστερήσει 16 μήνες, εξ αιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, η σημασία που δίνει η Γηραιά Ήπειρος καταδεικνύεται και από τα πρόσφατα ταξίδια Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως της Μαργκέτε Βεστάγκερ σε διάφορες χώρες της υπείρου.
Από το σχέδιο, Global Gateway, της ΕΕ προκύπτει ότι, εκτός των άλλων, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να εγκαταστήσουν μία ασφαλή διεθνή υπόγεια οπτική ίνα που θα συνδέει την ΕΕ με την Αφρική κατά μήκος της Ατλαντικής ακτής.
Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι του πόσο άβολα αισθάνεται η ΕΕ με την ψηφιακή επέκταση της Κίνας σε πολλά σημεία της Αφρικής.
Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι αν η ΕΕ καθυστέρησε στα σχέδια της για την Αφρική και αν το πακέτο των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι αρκετό για τις επενδύσεις στην πολύπαθη ήπειρο.