Η Ρωσία κέρδισε τη στήριξη της Κίνας στη διαμάχη με το ΝΑΤΟ
Τη στήριξη του Πεκίνου έλαβε η Μόσχα στη διαμάχη της με τη Δύση στο θέμα της Ουκρανίας, την περασμένη Παρασκευή, καθώς ο Σι Ζινπίνγκ συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσουν από τη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία να μη δεχτεί άλλα μέλη στους κόλπους της.
Το αίτημα να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε στη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο, το οποίο ο Πούτιν επισκέφτηκε με την ευκαιρία της Τελετής Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Σε ένα μακροσκελές έγγραφο, η Μόσχα και το Πεκίνο εξαπολύουν επίθεση στη Δύση λέγοντας ότι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Ουάσιγκτον απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.
Η ανακοίνωση των δύο Προέδρων αντανακλά τα αιτήματα και την επιχειρηματολογία της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο επίκεντρο εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης στη σκιά μίας πιθανής σύγκρουσης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, απάντησε στους Ρωσο-Κινεζικούς ισχυρισμούς λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ. Το θέμα είναι ο σεβασμός του δικαιώματος κάθε κυρίαρχης χώρας να επιλέξει το δικός της μονοπάτι».
Η Δύση, που κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει 120.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί λύση.
Σήμερα, ο Γερμανός Καγκελάριος φτάνει στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα επισκεφτεί διαδοχικά το Κίεβο και τη Μόσχα. Ο Όλαφ Σολτς προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, καθώς από τη μία πλευρά έχει υποσχεθεί να συμπεριλάβει σε ενδεχόμενες κυρώσεις το Nord Stream 2, αλλά από την άλλη πλευρά, ο αγωγός είναι η μόνη εναλλακτική που διαθέτει άμεσα η Γερμανία για να συγκρατήσει την εκτόξευση των τιμών ενέργειας για την εσωτερικής της παραγωγή, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν κατευθύνεται στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν, με τον οποίο έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά τρεις φορές αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη θα πάει στο Κίεβο, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη, καθώς αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του για την Προεδρία της Γαλλίας.
Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε στοιχεία ότι η Μόσχα ετοιμάζει προβοκάτσια στην Ουκρανία ώστε να βρει αφορμή για την εισβολή. Το Κρεμλίνο, φυσικά, διέψευσε τους ισχυρισμούς, ενώ το λάθος του Bloomberg έδωσε πάτημα στη Ρωσία για να ειρωνευτεί τη Δύση για fake news.
Στο παιχνίδι προσπαθεί να μπει και ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέφτηκε το Κίεβο και υπέγραψε συμφωνία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι για την επέκταση της παραγωγής των τουρκικών μαχητικών drone στην Ουκρανία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να τοποθετήσει την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στη θέση του ανεξάρτητου μεσολαβητή με πρόσβαση και στη Μόσχα, αλλά και στο Κίεβο. Μάλιστα, μετά το ταξίδι, ο Ερντογάν, δήλωσε ότι η Δύση «επιδεινώνει» την κατάσταση.
Πολλά ίσως κριθούν από τις διπλωματικές προσπάθειες της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.