Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η «πυρηνική» απόφαση της Κομισιόν

AP Images

Σφοδρή κριτική δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την καθυστερημένη δημοσιοποίηση της πρότασής της να συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο και η πυρηνική στις «βιώσιμες» μορφές ενέργειας.

Το να συμπεριληφθεί η πυρηνική στις «βιώσιμες» μορφές ενέργειας και την «πράσινη» λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει ότι μπορεί να απελευθερωθεί μία σειρά ιδιωτικών επενδύσεων σε νέα σχέδια με επίκεντρο την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Όμως, τα σχέδια αυτά έχουν εξοργίσει τους ακτιβιστές και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ προς το παρόν πρόκειται για μία πρόταση, η οποία θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι επίσης βαθιά διχασμένο όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα εν μέσω εθνικών και πολιτικών γραμμών.

Μέχρι ώρας, μόνο τέσσερις χώρες – η Ισπανία, η Αυστρία, η Δανία και το Λουξεμβούργο – έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους στο να συμπεριληφθεί και η πυρηνική ενέργεια, αλλά και το φυσικό αέριο στις «βιώσιμες πηγές». Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας – υποστηρίζουν το να συμπεριληφθεί μόνο η μία.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει ανοίξει μία πολύ έντονη συζήτηση για το αν το φυσικό αέριο – ένα ορυκτό καύσιμο που συμβάλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή – θα πρέπει να παίξει κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το φυσικό αέριο ευθύνεται για λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τον άνθρακα, ωστόσο οι επικριτές του σχεδίου και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να δώσουμε ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η στήριξη προς το φυσικό αέριο απλώς καθυστερεί την «πράσινη» μετάβαση.

Από την άλλη, η πυρηνική ενέργεια δεν ευθύνεται για εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, όμως τα επιχειρήματα για την κατάργησή της αφορούν την ασφάλεια, καθώς επίσης και την αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων. Επίσης, τα πυρηνικά εργοστάσια είναι πολύ ακριβά στην κατασκευή τους και τα έργα συνήθως πλήττονται από σειρά καθυστερήσεων στην υλοποίησή τους.

Ευρωβουλευτές των Πρασίνων μιλούν για κολοσσιαίο και «στρατηγικό» λάθος της Κομισιόν για το θέμα τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες για πράσινη μετάβαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και οι πολιτικές που έχει ανακοινώσει ακολουθήθηκαν και από πολλές άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΕ είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 1990, ενώ ο υπέρτατος στόχος είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Η οργάνωση, Greenpeace, περιέγραψε την πρόταση της Κομισιόν ως μία «απόπειρα ληστείας» για να χρησιμοποιηθούν πόροι που θα δίνονταν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ